Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

18. podcast: sonda do hlubin duše distributora s Mondym

Bývalý šéf Comgadu o fungování a nelogičnosti české scény.

Pro 18. podcast Eurogameru se nám podařilo sehnat opravdu vzácného hosta, kterým je Pavel "Mondy" Mondschein - veterán domácí scény s patnáctiletými zkušenostmi, překladatel a bývalý šéf v Comgadu (CD Projektu). Z něj nedávno nečekaně odešel, což moderátor Honza Doskočil samozřejmě zkoumal hned zpočátku. Mondy také poreferoval (08:00) o kondici této firmy, jaké si našla místo na trhu, smyslu jejich Click2Play nebo jak asi uvažuje Blizzard ohledně vydání Diablo III, do čehož se už zapojili i další účastníci Aleš Harazim a Martin Frey.

Z vyprávění, jak probíhá kontakt se zahraničními vydavateli (16:00), jsme přešli na "zlatý důl" v podobě budgetových (levných) simulátorů všeho možného, jejich oblibě v ČR (18:20) a kolik připadá casual hráčů na jednoho hardcore hráče. Skryté poklady typu Mount and Blade totiž z pohledu distributora mohou být mnohem ziskovější než známé AAA tituly, které se někdy vydávají spíš pro prestiž (21:40), jako by to byl třeba případ Alan Wake PC, ale asi se tak nestane kvůli tvrdým podmínkám (v podcastu je zjistíte).

Download the podcast

Od toho jsme se plynule dostali na nízká prodejní čísla her u nás (27:10), která postupně rostou, ale stále to není žádná sláva. Mondy poté prozradil (30:00), jestli je zahraniční vydavatelští partneři někdy "buzerují", v čem je podezřívají nebo co jim odpovídal, když si je pletli se svými podřízenými pobočkami. Bylo to tak poutavé povídání, že jsme si ani výjimečně neskákali do řeči :) V čem vlastně malý český rybníček vůbec nedává logiku a proč tolik paraleně fungujících distributorů her v nynější krizi raději nespojí své síly (34:00)?

Ještě než jsme se v úplném závěru (55:30) prokousali k Alešovým a Martinovým dojmům z delšího rozehrání plné verze právě vycházejícího RPG Kingdoms of Amalur: Reckoning od EA, společně jsme se zamysleli, proč někteří výrobci nedají své hry na všechny možné distribuční služby (43:00) a jak si stojíme ve srovnání s velikostí či specifikami polského a maďarského herního trhu (47:00), který je na tom ještě mnohem hůře (dozvíte se například to, kolikrát míň Zaklínače 2 se tam prodalo oproti ČR).

Pokud vás toto nahlédnutí za oponu fungování domácí herní scény zaujalo, asi uvítáte, že v příštím podcastu budeme v nastoleném tématu s Mondym pokračovat, např. o lokalizacích. Starší díly podcastu si poslechněte v levém menu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments