Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sony má přístup k počítači hackera PS3

Geohotovi se soudkyně musela omluvit.

Z rozhodnutí americké ústavní soudkyně Susan Illstonové musí hacker Geohot zpřístupnit svůj počítač firmě Sony na inspekci. Jedná se o další významný krok v soudní kauze Sony vs Geohot, která se rozpoutala poté, co hacker zveřejnil informace vedoucí k následnému prolomení ochrany PlayStation 3.

Soudkyně Illstonová původně nařídila, aby Hotz předal všechny svoje počítače a příslušenství firmě Sony. Hotzově advokátovi Stewartu Kellarovi se ale tohle nařízení podařilo zvrátit a ve včerejším soudním líčení svému klientovi vybojoval mnohem mírnější stanovisko: Hotz si může počítač nechat a dál na něm pracovat, pouze nesmí měnit soubory související s hacknutím.

Soudkyně své nové nařízení nakonec podmínila tím, aby Geohot zpřístupnil pouze informace "související s hacknutím PlayStationu", Když totiž původně žádala přístup ke všem Geohotovým datům, byla to akorát voda na mlýn Geohotzově veselému advokátovi Kellarovi. "Vaše výsosti, přece tady nejde o dětskou pornografii. Tímhle byste firmě Sony dala přístup ke všem souborům na počítači mého klienta!"

To musela soudkyně uznat a nakonec tedy nařízení poupravila, aby se vztahovalo pouze k informacím souvisejícím s hacknutím PlayStationu - Geohotova domácí videa si tedy právníci Sony asi pouštět nebudou. Soudkyně zároveň nařídila, aby Geohot "vrátil" všechny informace související s kódem, které mohl přeposlat dalším lidem.

PS3 hacker s přezdívkou Geohotz.

"Jde o faktické informace, jak je chcete dohledat a najít? A co s nimi Sony udělá, oxeruxují si je a pošlou zpátky na centrálu?" smál se Kellar. Ani na tohle nakonec soudkyně nenašla argumenty a raději celý požadavek stáhla i s omluvou k žalované straně.

Sony mezitím dál hrozí, že zažaluje každého, kdo by kód někde zveřejnil, ačkoliv sama firma ho tento týden omylem pustila na svém Twitteru. Podle svých právníků Sony posílá varování a žádost o stažení kódu všem webům, kde se informace objevily.

Stejně tak chce Sony po Googlu, aby zveřejnil IP adresy všech, kdo si prohlédli či dokonce jakkoliv komentovali (!) video, které Hotz zveřejnil na svých Youtube stránkách. Další požadavek pak směřuje k Twitteru, který má Sony vydat identity všech hackerů, jež v prosinci odhalili první verzi hacku. Jde o poměrně smělé žádosti a bude zajímavé sledovat, jak se s nimi vypořádá americké právo, které je v jiných případech tolik citlivé na ochranu osobních údajů.

Soudní líčení bude pokračovat příští měsíc.

Read this next