If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sony konference: Žádné GTA, zato úžasné The Last of Us

Žádná pozlátka, jenom hry.

Pokud bychom měli mluvit o tom, zda je jasným vítězem Microsoft konference nebo Sony konference, z pohledu hráče je to asi jasné. Zatímco Microsoft měl pištícího Ushera a nervózně vypadající lidi z firmy, Sony předvádělo především hry. Žádná velká cukrlátka, žádná pozlátka. Prostě jen hry. A ano, očekával jsem nový trailer na Grand Theft Auto V. Měl přijít. Sony a Take Two mají podle všeho velké GTA V partnerství, takže se nejspíš dočkáme i nějakých exkluzivních DLC a trailer na Sony konferenci by to jen potvrdil, ale nic takového nakonec nebylo. Sony to ovšem vynahradila. Stačí čtyři slova. The Last of Us.

Ale vezměme si to pěkně popořádku.

Sony moc dobře věděla, že musí začít něčím velkým. Tak proč ne zrovna novinkou od Quantic Dream s názvem Beyond: Two Souls. Ačkoli informace o tomto nástupci Heavy Rain unikly už v průběhu dne, přesto jsme se dozvěděli pár nových informací. Potvrdila se Ellen Page v hlavní roli (což je nepříjemné, když ta holka z The Last of Us vypadá ÚPLNĚ stejně) a David Cage, šéf studia Quantic Dream, nám prozradil, že budeme hrdinku sledovat během 15 let jejího života.

Debutový trailer z Beyond

Po Beyond přišla na řadu PlayStation All Stars. O této hře toho už víme spoustu, ale tvůrci prozradili nové postavy, se kterými bude možné bojovat - Nathan Drake nebo Big Daddy z BioShocku. Ano, potvrdilo se tím, že v All Stars budou také postavy od jiných společností než ty, co spadají pod Sony. Nejzajímavější bylo ale oznámení cross-play mezi Vitou a PS3. Nejenže můžete hrát na Vitě a plynule přejít na PS3, aniž byste přišli o uložené pozice, ale proti sobě mohou hrát i hráči na PS3 a Vitě.

Jack Tretton, šéf americké Sony, pak prozradil docela zajímavou informaci. Tvrdil, že 80 procent všech PS3 a Vita jsou připojené v internetu. Nejspíš myslel celosvětově, protože v USA je to určitě podstatně méně. Nebo že by bylo jen méně připojených Xboxů 360? Každopádně se máme těšit v příštích 12 měsících na zhruba 200 nových stahovatelných her na PSN. A já jen doufám, že alespoň třetina bude stejně tak dobrá, jako Journey. Jo, a když už jsme u stahovatelných her - Jack Tretton nám oznámil, že na Vitu míří PS1 klasiky. Mezi prvními bude Tomb Raider a Final Fantasy 7. Juchů!

U PS Vita ještě chvíli zůstaneme. PS1 klasiky bychom měli, ale co nové hry? Vyjde také něco? Očividně ano. Jack Tretton oznámil, že se ještě do konce roku dočkáme Call of Duty: Black Ops Declassified (viděli jsme jen logo, patřilo k těm průměrnějším) a hlavně jsme viděli také plnohodnotnou hru Assassin's Creed III: Liberation. S assassinkou. Jako holkou. S prsama a se vším. Má jít o zcela plnohodnotnou hru využívající všechny možné dotykové funkce PS Vita a vyjde v říjnu 2012, tedy ve stejné době jako AC3.

Trailer na Assassin's Creed 3: Liberation

Ubisoft pak ještě Sony poskytl exkluzivní záběry z hraní samotného Assassin's Creed III. Konkrétně jsme se mohli mrknout na úžasnou námořní bitvu, při které jako Connor řídíte loď a střílíte po ostatních. Když Ubisoft ukazuje AC3 na Sony konferenci, dalo se to čekat - na PS3 bude také nějaký exkluzivní DLC (předpokládáme super exkluzivní klobouček pro Connora nebo tak něco). Jelikož se Ubisoft a Sony mají asi rádi, lidé za Far Cry 3 také exkluzivně oznámili kooperativní kampaň pro čtyři, kterou na konferenci hned předvedli. Hodně se tam střílelo. Na konci předváděčky jsme se ale dozvěděli zajímavou informaci, která by neměla zapadnout - Far Cry 3 bude mít map editor!

Pak přišla konečně řada na Move. Ne, Sony na Move očividně pořád nezapomnělo a představili Wonderbook. Augmented reality v plné kráse. Máte knížku, která vám před očima díky kameře EyeToy a Move ožívá před očima. Nic nového, ale na konferenci ukazovali Book of Spells. Tahle hra vznikla ve spolupráci s J. K. Rowlingovou. Ano, Harry Potter geekové hýkají nadšením. Můžete se díky ní učit kouzla a dělat spoustu dalších skopičin s Move jako kouzelnou hůlkou a být mi deset let, chci to. Hned teď. Ale četl jsem všechny Harry Potter knížky, tak mohu mít dost zkreslený pohled.

Trailer na Wonderbook: One Book A Thousand Stories

Přeskočíme přejmenování Playstation Suite na Playstation Mobile, které teď bude k dispozici také v mobilech od HTC (ano, na mobilu od HTC si časem zahrajete nějakou tu Playstation 1 hru) a plynule se dostáváme k předváděčce singlu God of War: Ascension. Ta trošku překvapila nijak oslňující grafikou a dost standardní hratelností. V podstatě to vypadalo jako přídavek ke God of War 3. I když se Kratos všemi silami a utrhanými hlavami snažil ohromit.

Ale to nejlepší přišlo samozřejmě nakonec. Záběry z hraní The Last of Us byly přesně takové, v co jsme všichni v nitru duše tajně doufali. Senzační, úžasné, emotivní. Ano, emotivní! Poprvé se mi stalo, že by mi bylo líto nějakého nepřítele, než ho střelíte brokovnicí do ksichtu. To jeho "NO!" mi zní v hlavě ještě teď. Sakra, jak to ti Naughty Dog dělají?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Last of Us

PS3

Related topics
PS3
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments