If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Mafia 3 bude až pro příští konzole

Eurogamer vypátral info o stavu neohlášené české hry.

Vlastní zpráva - Dosud neoznámené třetí pokračování mafiánské akce, jedné z nejslavnějších domácích značek od brněnského studia 2K Czech, bude mířit až na příští generaci konzolí. Eurogameru to nedávno prozradilo několik zasvěcených zdrojů.

Podle nich se však Mafia 3 s největší pravděpodobností nestihne stát startovní hrou pro příští konzole, nýbrž objeví se až někdy později v jejich životním cyklu. Jak nám tyto zdroje řekly, hra se nachází teprve v rané fázi a není z ní ani moc co ukázat veřejnosti, takže na Gamescomu příští týden určitě předvedena nebude.

Horší je, že vývoj třetího dílu dle našich informací opět trpí nejen neustálým předěláváním všeho už vyrobeného (dělo se už i u dvojky, není v ambiciózních studiích nic výjimečného), ale i aktuálním podstavem v brněnském studiu tvůrců, což prý představuje mnohem větší problém.

Eurogamer se totiž při bližším pátrání o momentálním stavu Mafia 3 dozvěděl, že po loňském mohutném propouštění se 2K Czech nedaří tyto pozice kvalitně zaplnit. V ČR prý už nemají moc kde brát a ti jednou odejití vývojáři se tam obvykle vrátit nechtějí.

Ilustrační obrázek z Mafia 2

O cílení Mafia 3 až na budoucí chystané konzole od Microsoftu a Sony (všeobecně odhadované na přelom 2013/2014) mělo být interně rozhodnuto již vloni v létě vedením 2K Czech, které prý jinak užívá poměrně velké autonomie zahraniční centrály.

V době tohoto rozhodnutí se vloni ještě o příští generaci tolik nemluvilo ani nevědělo, takže to mnohé překvapilo a považovali to tehdy za docela riskantní krok - na rozdíl od dnešní optiky, kdy se to jeví jako úplně samozřejmé a kdy prakticky každé přední studio něco takového potají kutí. Původně to totiž u Mafia 3 vypadalo na opačný přístup, tzn. že by se trojka mohla stát spíš rychle ukuchtěným pokračováním ještě pro PS3/X360, aby se vytěžilo z už hotových mechanismů, města či technologie dvojky, což nakonec suplovaly velké přídavky pro Mafia 2.

2K Czech se k těmto zprávám zásadně odmítají jakkoli oficiálně vyjádřovat. Letos v březnu se šuškalo o jejich účasti na tajném londýnském setkání programátorů pro příští Xbox, na což 2K reagovali pouze slovy, že "zatím neoznámli další plány ohledně série Mafia".

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mafia II

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments