Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dva Češi z Bohemia Interactive byli zatčeni za špionáž

Dělali rešerše při přípravě ArmA 3 v Řecku.

Člověk by řekl, že takové věci se vám mohou stát v zemích jako je Írán, Pákistán nebo Severní Korea, ale jak se zdá, i v Řecku jsou hákliví na focení vojenských objektů.

Server iDnes.cz píše: "Řecká policie zadržela dva Čechy kvůli podezření ze špionáže na ostrově Limnos na severovýchodě Egejského moře. Natáčeli a fotili tam vojenské objekty. Zadržení Češi uvedli, že chystali počítačovou hru."

Jako první uvedl informaci řecký zpravodajský server News 247, který uvádí, že zatčeným Čechům bylo 28 a 33 let. Byli u vojenských objektů na ostrově Limnos a měli u sebe kameru a fotoaparát.

Podle serveru naftemporiki.gr jde skutečně o zaměstnance Bohemia Interactive, kteří dělali průzkum pro svou připravovanou hru Arma 3. Záběry a fotografie jim měly posloužit k co nejvěrnějšímu znázornění prostředí ve hře.

"V neděli v dopoledních hodinách zadržela řecká policie české občany kvůli tomu, že si natáčeli a fotili místní vojenské základny. Od neděle jsme s nimi v kontaktu. Museli vypovídat před policií a ta nyní všechny materiály vyhodnocuje a současně případ podstupuje i prokurátorovi, který bude de facto rozhodovat o dalších krocích," říká česká konzulka v Řecku Blanka Kovácsová.

Podle ní jim skutečně hrozí nebezpečí obvinění ze špionáže, což by mohlo mít dalekosáhlé následky. Všechno teď záleží na řeckém prokurátorovi, zda je obviní nebo nikoli.

Obyvatelé Limnosu už proti Arma 3 protestovali v minulosti. Ohrazovali se proti svému spojení s válečnou hrou. Nechtěli si poškodit reputaci a podle nich by hra mohla ohrozit turistický ruch na ostrově. Také se báli narušení strategické bezpečnosti, protože by měli hráči velmi přesné mapy ostrova včetně vojenských objektů. Je tedy možné, že budou chtít udělat ze zadržení dvou pracovníků Bohemia Interactive exemplární příklad.

aktualizace: Dostali jsme vyjádření od Oty Vrťátka z Bohemia Interactive, kde ovšem nemají o mnoho více informací než my. "Bohužel nemáme v tuto chvíli potvrzené informace. Více bude vědět ambasáda nebo ministerstvo zahraničních věcí," řekl nám.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments