Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Obhájce tvůrců ArmA 3: Jde jen o 14 snímků letiště z videa

Uznává, že pochybili, ale nikoli úmyslně.

Lidové noviny včera přinesly zajímavý rozhovor s právníkem dvou zadržených českých vývojářů hry ArmA 3 v Řecku. Není sice nezaujatý, ale díky jeho možnosti nahlédnout do spisu jsme se konečně mohli dozvědět spoustu konkrétních detailů ke kauze. Zůstává nad nimi doslova rozum stát.

"Moji klienti si prostě ostrov prohlíželi, ve fotoaparátu mají asi 150 běžných turistických fotek. Pak je tam jedno video, které si vyšetřovatelé rozdělili na 14 snímků. Na tom je zaznamenáno vojenské letiště. To video ale bylo pořízeno z auta, za jízdy. Na videu je sice vidět značka, že se objekt nesmí fotit. Jde ale o to, že jak byli v pohybu, značky si nejprve nevšimli. Až ve chvíli, kdy zpozorovali další, přestali natáčet," hovoří nejmenovaný právník o údajně jediném důvodu vzetí do vazby.

Přiznal, že Ivan Buchta a Martin Pezlar udělali chybu, když pořizovali snímky něčeho takového bez povolení. Nicméně jak dodává, vojenské struktury se nacházejí poblíž veřejné komunikace, takže to samé může vidět kdokoli. Prý se nikde neschovávali, nesnažili se vniknout do zakázaných míst ani nikdy nevypovídali o sbírání podkladů pro hru. Jejich skutek by proto měl být přehodnocen na méně závažné provinění než špionáž.

Technologické video ArmA 3

"O počítačové hře ArmA 3 se v Řecku mluvilo už před rokem a vzbudilo to řadu kritických ohlasů. Politici z Lesbosu interpelovali na toto téma v parlamentu. Tehdejší ministr obrany ale ujišťoval, že celý projekt ArmA 3 prozkoumali a neshledali na něm nic, co by poškozovalo řecké zájmy," dodal obhájce zásadní souvislosti.

Podle tohoto rozhovoru na Lidovky.cz spočivá celý problém ve faktu, že v Řecku pro obžalobu stačí jen náznak, že se dotyčný mohl dopustit trestného činu, tzn. při vyšetřování nejsou potřeba důkazy (to až u soudu, ale ten teď stávkuje...).

Dřívější komentář Eurogameru k celé záležitosti spolu s návodem, ak můžete oběma mužům opravdu pomoci, najdete zde.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments