If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Německo chce Valve přinutit spustit bazarový prodej digitálních her

A klidně to půjde i k soudu.

V Německu existuje organizace, která chrání zákazníky a spotřebitele. Reaguje na různá upozornění a jde vlastně o obdobu naší obchodní inspekce. Někdo je upozornil na nové uživatelské ujednání, které spustil Steam v srpnu a této německé organizaci se ani trošku nelíbí. Dokonce tak moc, že po Valve požadují změnu ujednání. Pokud tak neučiní do 10. října, celá věc půjde k soudu.

Steam totiž ujednání změnil, aby se nemuseli řídit novou regulí Evropské unie, která otevírá cestu k bazarovému prodeji digitálního zboží. Nová regule EU by měla umožnit to, že pokud budete chtít prodat své digitální zboží, měli byste mít tu možnost. Píše se v ní, že "autor softwaru musí umožnit možnost dalšího prodeje své již jednou použité licence". Jinými slovy, EU říká, že Steam a další podobné služby musí umožnit bazarový prodej.

Valve ale změnilo uživatelské ujednání, aby se takovému nařízení vyhnuli, což se ani trošku nelíbí VZBV, což je ona německá organizace zastupující spotřebitele. Valve má do 10. října, aby uživatelské ujednání změnilo, jinak půjde celá věc k soudu. A je dost možné, že u soudu VZBV vyhraje, což by mohlo mít pro Steam dalekosáhlé následky. Dokonce by mohli být přinuceni spustit nějakou formu bazarového prodeje digitálního zboží.

Valve samozřejmě může argumentovat, že s novými podmínkami uživatelé Steamu dobrovolně souhlasili, jenže na to má VZBV také protiargument - pokud by nesouhlasili, nedostali by se ke zboží, za které zaplatili. Tedy nedostali by se k již zakoupeným hrám na Steamu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PC
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments