Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Prohlášení demonstrantů za osvobození "fotografů"

Aby se s ním každý účastník dopředu ztotožnil.

Daniel Vávra dnes zveřejnil oficiální prohlášení organizátorů pondělního protestu, který budou předávat i řeckému velvyslanci.

Pokud tedy v pondělí 26. listopadu odpoledne hodláte věnovat chvilku svého času a dorazit do pražských Dejvic, resp. Hradčan stejně jako odhadovaných zhruba 200-400 dalších lidí, abyste symbolicky podpořili dva české herní vývojáře zadržované v Řecku a apelovali tak, podobně jako včera prezident ČR Václav Klaus, na jejich promptní propuštění z vazby, bedlivě si ho předem nastudujte.

Předejdete tak možným nedorozuměním na místě tohoto setkání, na kterém nejsou žádoucí vulgární transparenty, výkřiky na adresu protistrany nebo jakékoli projevy násilí, ostatně vše má sledovat policie. Cílem je naprosto poklidná demonstrace a aby se pokud možno dostala do večerních televizních zpráv pro připomenutí celé kauzy.

"Ivan a Martin jsou obviněni z úmyslného fotografování vojenských objektů, kterého se nedopustili. Byli zadrženi v hotelu a podle všech dostupných informací se u nich nenašlo nic jiného, než několik snímků, na kterých jsou vojenské objekty náhodou zachycené při focení běžných záběrů z dovolené. Jde o stejné vojenské objekty, jejichž fotografie a videa jsou snadno dohledatelné v mnohem větší kvalitě na internetu."

"Není naším úkolem posuzovat míru viny a neviny v této věci. Domníváme se ale, že Řecká republika, jako partner České republiky v EU a NATO, by měla zacházet s občany naší země důstojně, bez šikany bez jakýchkoliv odkladů. Důkazy ve vyšetřovacím spisu ale napovídají tomu, že obvinění ze špionáže je zcela absurdní. Stávka představitelů soudní moci v Řecku navíc neúměrně oddaluje jakékoliv rozhodnutí. Na Ivana i Martina čekají v České republice zoufalé rodiny, které nemají dostatek informací o jejich situaci a chtějí se svými partnery, syny, bratry a otci strávit Vánoce."

"Domníváme se, že celá kauza může vážně poškodit pověst Řecka jako svobodné a demokratické země nejen v České republice, ale i v mezinárodním měřítku. [...] Mnozí z nás Ivana a Martina osobně znají. Se stoprocentní jistotou víme, že nejde o špióny nebo agenty. Oba jsou profesionálové ve svých oborech, nadšenci do své práce a především, slušní lidé s respektem k zákonům. K desetitisícům jejich příznivců se tedy připojujeme i my."

Kompletní, pro srozmitelnost a pochopitelnost možná až přehnaně dlouhý text prohlášení si přečtěte zde. Trasa samotného protestního pochodu je potom tady. Až na pár nepřesností (protiřečení si o posuzování/neposuzování viny, údajný počet prodaných kusů série ArmA a ne úplně ideální ohánění se počtem fanoušků na facebookové skupině, kam lze přidávat uživatele bez jejich vědomí) s ním redakce českého Eurogameru plně sympatizuje a bude mít na demonstraci svého reprezentanta. Držíme palce!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments