Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Stovka lidí protestovala před řeckou ambasádou

Sraz příznivců a přátel obviněných proběhl navzdory zvýšené aktivitě státu.

Dnes odpoledne se na Praze 6 uskutečnila menší demonstrace pro symbolické vyjádření podpory dvěma českým vývojářům ArmA 3 obviněných řeckým státním zástupcem ze špionáže kvůli zářijovému focení a natáčení zakázaných objektů na ostrově Limnos. Akce proběhla před řeckou ambasádou a ministerstvem zahraničí ČR až poté, co minulý čtvrtek informovalo o svých aktivitách, po středečním dopisu prezidenta Klause a po pátečním lobování premiéra Petra Nečase na summitu Evropské unie, ale byla déle naplánovaná a organizátoři ji navzdory dání věcí do pohybu nechtěli rušit.

"Předseda řecké vlády Samaras zareagoval velmi vstřícně a slíbil, že se touto záležitostí bude zabývat. Považuji to za pozitivní zprávu a chci zdůraznit, že vláda České republiky i já osobně máme velký zájem a chceme udělat všechno, co bude v našich silách, pro pomoc těmto našim občanům," uvedl již v pátek Nečas a moc se o tom neví.

Podle dohlížející policie se na pražském setkání příznivců obviněných mužů sešlo okolo sto deseti až sto dvaceti lidí vyzbrojených transparenty a megafonem, píše iDNES s dodatkem, že sami organizátoři jich odhadovali o něco více. Většinu z nich tvořili přátelé zadržovaných, jejich kolegové, herní vývojáři nebo redaktoři, správně si všiml zpravodaj Rozhlas.cz.

Televize NOVA vyzdvihla hádku mezi Danem Vávrou a mluvčím ministerstva zahraničí o tom, jestli se české úřady dostatečně snaží. Vávra se rovněž podivil nad tím, že jiné podobné kauzy byly vyřízeny mnohem rychleji, ačkoli v té Zambii to vloni trvalo rovněž několik měsíců (od října do ledna). „My děláme maximum co můžeme, víc opravdu nejde. Mrzí mě, že říkáte, že na to kašleme,“ bránil se nařčením statečně přítomný mluvčí MZV Vít Kolář (ministr Schwarzenberg byl v cizině) dle reportáže NOVY, která zkratkovitě mluví o klukovině nebo nezodpovědnosti zadržovaných.

Ještě předtím došlo k předání petice s 21 tisíci signatáři na krátké návštěvě u řeckého velvyslance v ČR. Prý šlo o příjemný a přátelský rozhovor, v němž měl prohlásit, že doufá v brzké vyřešení. Jak známo, v dohledné době se má rozhodovat o druhém odvolání a pokud by ani to nedopadlo kladně, museli by oba muži ve vazbě čekat až na soud.

ČT24 akci věnovala nevídaných deset minut prostoru v živém rozhovoru s Danem Vávrou, kde zprvu kritizoval opožděnou reakci státu a ukázal fotky stíhaček u hangáru volně dostupné na internetu, byť prý mělo jít spíš o přístupové cesty nebo jiná vojenská zařízení.

Načež se ho překvapivě dobře připravená moderátorka ze studia ptala, jak si může být tak jistý všemi detaily, které tak přesvědčivě uvádí, dále upozornila na citlivost Řeků na podobné prohřešky z minulosti nebo se optala, co si myslí o novém svědkovi (údajně měl dvojici vylákat na určitá místa na ostrově a pak ji udat na policii, jak se spekulovalo minulý týden, ale není to potvrzeno z dalšího zdroje a může jít o podvrh). Naopak ČT24 už nepátrala, jestli oba vývojáři jeli na soukromou dovolenou (jak tvrdí obhajoba nebo rodina) nebo zda je tam vyslal jejich zaměstnavatel sbírat podklady pro svou práci (jak měli hned po zatčení sami uvádět, Bohemia Interactive to vehementně popírají). Celý případ totiž nadále zůstává velmi zamotaný a plný spekulací či protichůdných stanovisek obou stran, takže pro nezúčastněné nebo nezávislé novináře z mainstreamových médií je stále těžší se v něm pořádně zorientovat.

This article contained embedded media which can no longer be displayed.

Linky na jiné pokrytí v českých médiích, z důvodu výše převážně čerpané z ČTK: Denik.cz, Ihned.cz, Tyden.cz, Prima, Lidovky.cz. Kompletní předešlý vývoj v kauze vývojářů ArmA 3 najdete v našem archivu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments