Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Na domácí trh přichází nová konzole Wii U s plno hrami

Vyžaduje však stažení objemné aktualizace software.

Počínaje dneškem se v České republice a zbytku Evropy začíná prodávat revoluční herní konzole Wii U od Nintenda, která naplno kombinuje přenosný handheld s tradiční stolní konzolí, jako to dosud v omezené míře činili konkurenční výrobci (propojení PS3 s VITA, nebo X360 s mobily přes SmartGlass). V USA už je na trhu déle a prodalo se ji tam za úvodní týden 400 tisíc kusů.

Pokud jste ještě o Wii U nikdy neslyšeli, vězte, že jeho ovladač GamePad nabízí integrovanou druhou obrazovku a zároveň může s určitým druhem her být užíván nezávisle na TV obrazovce. Rovněž disponuje plným pohybovým ovládáním, vestavěnou kamerou, mikrofonem a stylusem pro lepší ovládání dotykové obrazovky.

Wii U je u nás k dostání ve třech verzích. Buď v bílém provedení, tzv. Basic Packu jen s 8 GB prostoru za 7790 Kč, který je určen hlavně pro majitele předešlé konzole Wii, kteří už vlastní pro hraní povinné příslušenství jako senzor, nebo např. Wii U Remote Plus a nunchuck (jsou dokoupitelné i zvlášť v tzv. Additional Setu za 1699 Kč), nebo pro ty, kteří neplánují stahovat digitální verze her a jde jim především o cenu.

Mnohem více se vyplatí tzv. Premium Pack s konzolí v černém provedení, protože je jen o tisícovku dražší (8790 Kč) a dostanete 32 GB paměti, plnou dětskou hru Nintendo Land a už přibalený senzor bar. Pro největší fanoušky je potom určeno balení Premium Pack s většinou oceňovanou akční hrou ZombiU za 9790 Kč.

Kolik kusů Wii U dnes na český trh celkově přišlo, jestli jde o stovky nebo tisíce, není veřejně známo a distributor ConQuest nám nejen o tomto nechtěl poskytnout rozhovor. V zahraničí je konzole považována za silně nedostatkovou kvůli údajným potížím při výrobě, takže pokud po ní hodláte sáhnout, není na co čekat, protože později by mohla být rozebraná.

Tisková zpráva hovoří o nejsilnějším line-upu her v historii Nintenda, zahrnujícím 24 titulů včetně oblíbeného New Super Mario Bros. U a Nintendo Land, stejně tak exkluzivní tituly třetích stran, jak se vědělo dlouho dopředu. Jejich kompletní výčet je v tabulce níže, ale není úplně jasné, zdali jsou úplně všechny v ČR k dispozici hned ode dneška, protože o distribuci mnohých se starají jiné firmy než ConQuest. Jistotou jsou hry od Nintenda a UbiSoftu. Eurogamer zveřejní první recenzi Wii U hry dnes večer a ty další, vč. ZombiU, už příští týden.

Protože základní verze Wii U, kterou dostanete v krabici, nemá předinstalovaný úplně vyladěný a kompletní software, za což se šéf Nintenda oficiálně omluvil, je nutné stáhnout si důležitý systémový update o velikosti 5 GB. Ten hráčům umožní přístup do aplikací jako je Miiverse, Wii U Chat nebo přidává speciální internetový prohlížeč.

Po provedení systémového updatu Wii U, budou stávající majitelé Wii mít možnost udělat také systémový transfer, umožňující přenos obsahu mezi konzolemi Wii a Wii U jako např. WiiWare a Virtual Console her. K provedení systémového updatu musí být konzole Wii U připojena k internetu. Díky množství nových vlastností a aplikací může update zabrat více času po prvním zapnutí konzole - některým uživatelům může podle tiskovky ConQuestu trvat hodinu a déle, než stáhnou a nainstalují požadovaný update. Během stahování a instalace se konzole nesmí vypínat ani odpojovat od internetu.

Naše rozbalování a prozkoumávání Wii U ze středy

Více o hrách a konzoli Wii U v dedikované sekci Eurogameru přístupné z levého menu.

Read this next