If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Kolik milionů listopadových hitů se celkově prodalo?

Zahraniční žebříčky a meziroční srovnání mluví o zdravém trhu.

Kamenné obchody v USA i Velké Británii sečetly měsíční tržby a poslaly čísla auditujícím agenturám, které tak dnes mohly zveřejnit žebříčky celkové prodejnosti za listopad.

Asi nikoho nešokuje, že absolutním vítězem se stalo Call of Duty: Black Ops 2 se 7,5 miliony prodaných kusů v USA za pouhých 11 dnů (13. - 24.11.). Xboxové Halo 4 dosáhlo na druhou příčku s 3,2 miliony kusů, díky čemuž se čísla této série přehoupla přes 50 milionů. Třetí příčku obsadil Assassins Creed 3 s odhadovanými 2,9 miliony kusů za listopad. Do americké TOP 10 se kupodivu vešlo i Need for Speed: Most Wanted s 509 tisíci kusy.

Pokud se podíváme do Velké Británie, tam je pořadí podobné, jen si Assassins Creed 3 vyměnilo pozici s Halo 4. Bramborovou medaili tam v listopadovém žebříčku získala FIFA 13, páté je NFS, šestý Hitman, sedmí Skylanders, osmý wrestling WWE 13, devátý Football Manager 2013 a desáté Just Dance 4. Poslední jmenovaná taneční hra se v Americe vešla do první pětky spolu s Madden NFL 13.

Přesné počty kusů za kanálem nejsou k dispozici, jen celkové číslo 6,36 milionu her, což je čtvrtinový pokles oproti shodnému období v roce 2011, ale opět je nutno připomnout, že se počítaly jen krabicové verze her. V USA zažil odbyt her rovněž meziroční pokles, ale jen o 11 procent, což je méně, než se čekalo. I vzhledem k rostoucím tržbám z DLC a stáhnutelných her, které však NPD stále nezohledňuje.

Zajímavé je srovnání trhu s listopadem 2005, který představoval poslední Vánoce předešlé generace při přípravách na nástup té nové. Oproti němu byly příjmy obchodů o 97% vyšší, což dle analytiků "demonstruje dlouhodobě dobrou kondici herního průmyslu. To koresponduje i s výsledky Wii U, které v USA vydělalo v úvodní měsíc o 21% více peněz než předešlé Wii v roce 2006, zatímco prodeje starých herních konzolí meziročně klesly o 13 procent.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed III

Video Game

Call of Duty: Black Ops 2

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

See 2 more

Halo 4

Xbox 360

Need for Speed: Most Wanted (2012)

iOS, PS3, Xbox 360, PlayStation Vita, Nintendo Wii U, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments