Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Komunitní video v enginu ArmA 2 rekonstruuje zatčení v Řecku

Autor si s ním dal opravdu hodně práce.

Nebude to dlouho trvat a dva čeští vývojáři Bohemia Interactive uvíznou v řecké vazbě celkově už 100 dnů. Protože se v kauze prakticky nic zásadního neděje, kromě pár stížností europoslanců, rozhodla se ji připomenout fanouškovská komunita. Konkrétně Pete Knuutinen, jeden z členů podpůrné fanstránky HelpIvanMartin.org. V enginu ArmA 2 obohaceném o mnoho modifikací vytvořil téměř čtvrthodinové video, které se pokouší zrekonstruovat celý příběh tak, jak ho vnímají příznivci a přátelé zadržovaných.

Watch on YouTube

Jak sami vidíte, muselo být opravdu hodně pracné. Obsahuje dokonce autentickou nahrávku části telefonátu od Ivana Buchty, křik stovky protestujících na menší demonstraci před pražskou ambasádou nebo dopis rodině. Ani tolik nevadí, že řecká krajina v něm vypadá spíš jako Černarus nebo že chybí některé potřebné modely. Některé nedostatky zastiňuje zjevná snaha o dramatizaci, filmová kamera, zvolený hudební motiv či zrychlený pohyb mraků nad věznicí.

Jiná věc je, že toto komunitní video míchá naučné informace (wiki o řeckém ostrově či jeho samosprávě) a objektivní fakta (o datu zatčení atd.) s verzí obhajoby uvězněných mužů, kvůli čemuž by ho někdo mohl nazvat propagandistickým a moc by se nepletl. Problematické snímky jsou v něm prezentovány zastavením hrdinů na pobřežní silnici a pouhým focením přírody. Zatčení zase vykresluje jako pronásledování auta policií a přehnanou gestikulací policisty o nelegální aktivitě, ačkoli autor varuje, že nechce nikoho proti nikomu poštvávat.

Pokud se někomu nezasvěcenému nechce o kauze číst mraky článků, jde určitě o zajímavou a neobvyklou metodu, jak ho se vším seznámit přímo v prostředí herní série, které se bezprostředně týká. Jen se musí brát s určitou rezervou a mít na vědomí, od koho pochází, aneb stokrát omletý jednostranný výklad všech událostí se automaticky nestává "pravdou", ani pokud by se z něj stal celovečerní film.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments