If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

O špionech měla v Řecku jednat česká tajná služba

Co vše se událo v kauze obviněných vývojářů?

Respektovaný řecký list Kathimerini přinesl rozšiřující informace ke kauze Čechů obviněných ze špionáže v Řecku, když rovněž čerpal z nahlédnutí do vyšetřovacího spisu. Že oba vývojáře z Bohemia Interactive měla sledovat řecká tajná služba hned od příjezdu na místo pobytu, to už psal Rozhlas.cz před měsícem.

Novinkou je údajně proběhlá schůzka ředitele nejmenované české tajné služby s jeho řeckým protějškem v reakci na žádost o potvrzení totožnosti obou mužů. Není však jasné, co z jejich jednání v Řecku krátce po zatčení vyplynulo. "Prověřoval jsem tu informaci a je to určitě pravda," dodal k tomu pro Události ČT autor článku Giannis Souliotis.

Podle agentury ČTK, odvolávající se na zmíněný řecký deník, mají tamní úřady zpochybňovat verzi o soukromé dovolené zadržených. Soudí dle toho, že vývojáři z Bohemia Interactive měli mít s sebou "náročné technické vybavení", které se v běžné turistice nepoužívá. Není přitom jasné, zda jde o novou informaci nebo o dříve dementované noční vidění, Blesk.cz to upřesnil na "kamery, přenosný počítač, externí pevné disky a další elektronická zařízení". Denně měli dle ČTK posílat pořízené fotografie přes internet neznámému příjemci, byť tuto výpověď svědka jejich advokát odmítá.

Ivan Buchta a Martin Pezlar jsou ve vazbě již celkem 104 dnů. Jejich rodiče v nové reportáži ČT uvedli, že už v cele mohou spát na vlastní posteli a že se na nich podepisují blížící se Vánoce, takže za nimi raději ani nejedou, aby dál nejitřili společné rány, na něž narážel i další dopis domů zveřejněný na fanstránce.

Domácí rozvědka nemůže aktuální informace z deníku Kathimerini z podstaty věci komentovat, stejně jako Ministerstvo zahraničí ČR. Prý se snaží o zlepšení podmínek ve vazbě, zprostředkovává schůzky a také oficiálně odpovědělo na předanou petici následujícím dopisem jejím organizátorům:

Český rozhlas mezitím citoval Dagmar Raupachovou, podle které vyšetřování stále probíhá a spis ještě není uzavřen. "Obvinění ze špionáže je jedno z vůbec nejtěžších obvinění, která mohou padnout na české občany v cizím státě," zdůraznila právnička zadržených, která nevěří v to, že by se oba muži vrátili domů do konce roku. Těhotná žena Ivana Buchty čeká druhý přírůstek do rodiny již v lednu.

Podle vyjádření ministra zahraničí Karla Schwarzenberga pro Rozhlas.cz prostě Česká republika víc udělat nemůže: "Možnosti nemáme, můžeme čekat. My bychom taky nedovolili, aby nám cizí mocnost zasahovala do našeho soudního řízení." Jenže dění v Řecku stále zdržuje stávka justice. Advokát zadržovaných podal druhou žádost o podmínečné propuštění 7. prosince a justiční komise o ní má rozhodnout odhadem do měsíce, avšak ze zákona není časově vázaná, upřesnil Denik.cz.

Čtěte také: Souzení Češi fotili mnoho vojenských cílů, tvrdí řecké weby, Marek Španěl reaguje na řecký výklad zadržení jeho zaměstnanců, Spekulace: Mělo jít o léčku kvůli konkurenčnímu boji, Řecký obhájce vývojářů ArmA 3 znovu promluvil a přiznal více důkazů, Podle Schwarzenberga to s vězněnými v Řecku nevypadá dobře, Komunitní video v enginu ArmA 2 rekonstruuje zatčení v Řecku, Posun ArmA 3 na 2013 oficiálně zdůvodněn, Ručně psaný dopis z řecké vazby všem podporovatelům, Stovka lidí protestovala před řeckou ambasádou, Studentská videoreportáž z demonstrace u řecké ambasády, Snímku ostrova Lemnos z Google Earth přesně odpovídá scéna z ArmA 3.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments