Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nahradí běžný DualShock u PS4 biometrický ovladač?

PS4 má být o 50% výkonnější než X720?

Každým dnem přibývají spekulace o příští generaci konzolí. Například jak má být PlayStation 4 v teraflopech o 50% výkonnější než příští Xbox 720, což měly zaslechnout zdroje VG247 na obchodních setkáních na veletrhu CES v Las Vegas. Jak má Xbox 720 (Durango) disponovat 8 údajnými GB pomalejší paměti (z toho 3 GB na systém, aplikace a zabezpečení, zbylých 5 GB na hry) a PS4 (Orbis) být vybavena jen 4 GB RAM, zato rychlejším typem (1 GB systém a ostatní 3 GB na hry). Jak obě konzole mají umět číst Blu-Ray disky se stogigovou kapacitou atd.

O něco věrohodněji působí jiná spekulace původem z CVG ohledně ovladače pro PlayStation 4. Sony se údajně rozloučí se starým dobrým DualShockem a chce ho nahradit novým ovladačem s biometrickými senzory na držadlu a dotykovou LCD obrazovkou.

Kolegové z britského Eurogameru dříve zaznamenali obdobný drb. Sony prý experimentuje s designem ovladače a každý měsíc se tak jeho podoba mění, ale jasné má být, že bude určen pro PS4. Co zatím nevíme, je to, jestli takový ovladač bude dokoupitelný zvlášť nebo součástí balení, resp. jestli princip DualShocku pošle Sony úplně k ledu, což by asi nepotěšilo konzervativní hráče.

Biometrické technologie sleduje hráčovy tělesné ukazatele, jako je např. rychost srdečního tepu nebo teplotu. To samé hodlají v budoucím Steamboxu využít i Valve. Sony to odmítla jakkoli komentovat, ale pokud by to byla pravda, přiblížila by se tím GamePadu z Wii U a odepsala by doposud prosazovaný koncept spolupráce mezi PS3 a VITA.

Všichni zájemci o hardwarovou konfiguraci budoucích konzolí by si jinak měli přečíst aktuální téma na Digital Foundry, kde podrobně rozebírají možné varianty a přicházejí i s novými informacemi z vlastních zdrojů, např. o čtyřjádrovém procesoru taktovaném na 1,6 GHz (u obou konzolí), o grafickém čipu založeném na AMD Fusion nebo o čím dál větším přibližování se standardnímu PC, což může nadělat vrásky Valve s jejich SteamBoxem.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PS3
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments