Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Bude se Battlefield 4 odehrávat v čínské Šanghaji?

Všimli jsme si televizní věže z panoramatu podobné té reálné.

Vlastní zpráva - Možná jste se stejně jako my bedlivě zadívali na motiv artworku z obalu Battlefield 4, který se před chvílkou objevil na Kotaku. Nelze si nevšimnout, že vedle ulízaného vojáka - mimochodem dokonale sedícího dopolednímu popisu od fanouška - je na něm ve žlutooranžovém obdélníkovém fragmentu vyobrazeno jakési město. Tím, že ho grafik umístil na lukrativní pozici skoro doprostřed obalu, může mít pro celou hru větší než malý význam.

Na výřezu z obrázku je při přiblížení zřetelně rozeznatelné panorama velkoměsta s mrakodrapy, které jsou nasázené na relativně malém prostoru a dole se odráží na vodní hladině. Takových metropolí se ve světě najde poměrně dost, například Hong Kong nebo Toronto.

Oproti nim je však tento artwork z Battlefield 4 zajímavý specifickou siluetou televizní věže v jeho levé části, který podle všimnutí si českého Eurogameru svým tvarem a protnutím dvěma koulemi s restauracemi dole i nahoře přesně odpovídá televizní věži v čínské Šanghaji. Televizní věž je dominantou i třeba australského Sydney, ale tam má úplně jiný tvar.

Ostatně porovnejte si zazoomovaný motiv z obalu Battlefieldu 4 se širokoúhlým panoramatem skutečné Šanghaje sami na Google. Nebojíme se říct, že s reálnou šanghajskou The Oriental Pearl Radio & TV Tower, o které by mohl vyprávět rezident Lukáš "Čočík" Codr, senior producent z 2K Shanghai, je obrázek z obalu téměř identický.

Za společné styčné body lze ještě vnímat to, že televizní věž je výrazně vyšší než zbytek města, což jinde není zvykem, a že uprostřed obou panoramat stojí dva mrakodrapy těsně vedle sebe se šikmými střechami, což také není tolik rozšířený jev a v siluetách (tzv. skyline) měst je obvykle nespatříte.

Dá se z toho vydedukovat, že se Battlefield 4 bude odehrávat v Číně, o čemž se zatím vůbec nevědělo ani nespekulovalo? A že se bude zápletka točit okolo boje Číny proti Američanům, když má voják na bundě nášivku americké vlajky?

To před koncem března asi nikdo oficiálně nepotvrdí, ale tato nápověda to docela silně naznačuje. Český Eurogamer už na svůj nález upozornil novinářské kolegy v zahraničí (viz jejich dodatečné druhé srovnání s reálnou Šanghají výše) a bude sledovat, jestli se k tomu EA nějak vyjádří.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Battlefield 4

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments