Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Battlefield 4 si bude rozumět s grafickými kartami od AMD

Na čem běžela včerejší ukázka? A co na to Nvidia?

Výrobce grafických čipů AMD využil naskytlé příležitosti a rozhodl se vytěžit něco ze zájmu o odhalení Battlefield 4. Namísto toho, aby jen někdo na Twitteru utrousil, na čem hra běžela, přišla tisková zpráva, která může mnoho hráčů ovlivnit při rozhodování, kterou grafickou kartu si letos na podzim pořídí.

"AMD a EA DICE jsou hrdými partnery ve hraní, což sahá do nedávné historie s Battlefield 3 z roku 2011. Naše úzká spolupráce pokračuje ve světové premiéře Battlefield 4, která běžela na AMD Radeon HD 7990, nejrychlejší grafické kartě na světě!"

Tato duální GPU karta HD 7990, přezdívaná Malta a oznámená právě tento týden na GDC, je podle AMD důkazem toho, že příští architektura grafických čipů ze série AMD 7000 má být tou pravou volbou pro hardcore hráče PC titulů.

Samozřejmě z toho přímo nevyplývá, že by Battlefield 4 na kartách s čipem od Nvidia měl běžet hůře. Nicméně prostý fakt, že si vývojáři z EA DICE vybrali pro klíčovou prezentaci právě hardware od AMD a že svolili k vypuštění takovéto tiskové zprávy o spolupráci působí dojmem, že je jimi preferovaný a že na Radeonech plná hra pojede bez problémů.

V krátké době to je od AMD již druhý zářez na pažbě, po vlasech TressFX v Tomb Raiderovi, který majitelům GeForce padal nebo jinak zlobil, což vyřešil až patch týden po vydání.

Není jasné, jestli toto rozhodnutí tvůrců Battlefieldu 4 může souviset s faktem, že PS4 i příští Xbox budou vybaveny rovněž čipem od AMD, což by teoreticky mohlo usnadňovat vzájemnou kompatibilitu grafiky.

Nvidia se nedávno nechala slyšet, že se Sony v minulosti jednala o případné spolupráci na grafickém čipu pro příští konzole, ale že se nedokázali domluvit, protože by to pro ní při navrhovaných finančních podmínkách asi nebyl výhodný obchod.

"Nechceme za každou cenu dělat byznys při ceně, jakou nám byla Sony ochotna platit. Podíleli jsme se na prvním Xboxu a rozumíme ekonomice konzolí i tomu, co se musí obětovat," uvedl zástupce Nvidie v polovině března. A pokračoval otevřeným útokem vůči PS4, která je podle něj ve srovnání s hráčskými PC jen takovým převlečeným low-endovým počítačem pouze se středně výkonou grafickou kartou." Nicméně toto neparticipování Nvidie na nextgen konzolích se ji do budoucna může nevyplatit právě na tom, že vývojáři multiplatformních titulů budou preferovat hardware od AMD, jako tomu je u BF4.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Battlefield 4

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments