If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Časopis LEVEL končí, bez redakce ho převzal Průša

Doplněno o info od zástupce šéfred. i novém majiteli.

Vlastní zpráva - Jak jsme avizovali ve včerejším Dobrém ránu a jak napovídala například nemožnost objednání nového předplatného či chybové hlášky vyskakující na jeho webu namísto diskusí, dochází k tomu, co se už několik let zdálo být nevyhnutelné při klesajících prodejích papírových časopisů a nástupu silné konkurence v podobě mnoha internetových serverů dostupných zdarma.

Původní text (10:50)

Vydavatelství Burda Praha dnes dopoledne oficiálně oznámilo tiskovou zprávou, že se pod jeho hlavičkou rozhodlo ukončit vydávání domácího herního časopisu Level. Děje se tak po 230 vypuštěných číslech a osmnácti letech jeho existence, která začala v roce 1995.

Vydání definitivně posledního čísla Levelu s plnou hrou Alan Wake PC má být mírně pozdrženo do začátku příštího týdne. Uvnitř se prý předplatitelé dozví, jak mohou naložit se svým již uhrazeným předplatným a co bude dál. Příbuzný herní web od stejného vydavatelství i redakce má fungovat dál a osazenstvo papírového časopisu se tam dle našich informací přesune.

Tisková zpráva Burdy o prodeji novému majiteli (11:55)

Podle velice stručné tiskové zprávy, kterou nám kolegové z Levelu dodatečně zaslali, došlo k prodeji časopisu Level od Burdy nějakému novému, nikde nejmenovanému majiteli. Ten prý své plány oznámí ve vlastní tiskové zprávě později. Z toho se může zvenčí zdát, že časopis by čistě teoreticky mohl fungovat dál, jen pod jiným vydavatelem. Ale soudě dle všeříkajícího nadpisu o konci Levelu na Hrej i všech dosud známých souvislostí s ním zřejmě nový majitel může mít nějaké jiné úmysly.

Jako důvod, proč se Burda Praha svého dlouhodobě udržovaného papírového časopisu zbavila a přestává ho vydávat jako dříve, se oficiální tiskovka odvolává pouze na "strategické rozhodnutí" firmy, aniž by jakkoli pitvala klesající odbyt levelu. Burda jen dodala, že nadále zůstane provozovatelem příbuzného herního webu jako dosud, protože prý "věří v digitalizaci tohoto segmentu".

Vyjádření od zástupce šéfredaktora Levelu pro Eurogamer (12:55)

Jelikož šéfredaktor Levelu Michal Křivský úplně odchází z Burdy (jako jediný z redaktorů papíráku se teď nepřesouvá na Hrej), bližší informace ke konci Levelu dnes v poledne Eurogameru telefonicky poskytl jeho zástupce Zdeněk Princ. Zdůraznil, že nemůže mluvit za nového majitele časopisu a že neví nic o jeho záměrech. Domnívá se, že Burda časopis prodala (tzn. už k prodeji skutečně došlo) kvůli tomu, aby ho nemusela sama zavřít a aby zastavení jeho vydávání bylo připisováno už novému vlastníkovi od května.

Dosud od něj však nebyli osloveni pro eventuální další spolupráci na výrobě herního časopisu a prý netuší, co a kdy se značkou hodlá provést. To de facto potvrzuje konec Levelu v současném složení a podobě, čímž je stará redakce tak trochu nedobrovolně a nestandardně odstavena od kormidla, ač samotná značka může žít dál. Zdeněk Princ by závěrem chtěl vzkázat všem čtenářům Levelu, že nynější zánik nebo spíš pozastavení dosavadního papíráku neznamená konec jeho obsahu, neboť to samé prý odteď najdou na jeho webové odnoži, která má v dohledné době projít zásadní restrukturalizací.

Kdo je ten nový majitel značky Level? (13:40)

Odpoledne potom vyšlo najevo, že tím kupujícím značky Level od Burdy je neznámé malé vydavatelství Naked Dog, s.r.o., které podle údaje na Magaziny.cz od 1.5.2013 mělo "převzít vydávání Levelu". Jejím jednatelem a stoprocentním vlastníkem je Ondřej Průša, bývalý šéfredaktor právě Levelu, který do roku 2008 již na vlastní triko vydával teď již ukončený časopis Svět DVD a od té doby je v této oblasti nečinný. Později se angažoval v mnoha neherních aktivitách, jako třeba výherní Bonus.cz, a od roku 2009 je odpovědný za vývoj a produkt ve společnosti Tiscali Media.

Proč si Level od Burdy pro sebe pořídil a za jakou cenu, bylo to pouze z čiré nostalgie a vzpomínek na dřívější zaměstnání, aby časopis úplně nezanikl jeho pouhým zrušením v Burdě? Vedly ho k tomu nějaké jiné motivy, například získání adres předplatitelů, pozdější přeprodej někomu jinému nebo schování si značky Level pro nějaké budoucí aktivity v herní oblasti, třeba uvádění pouze plných her na novinové stánky za pár korun pod zavedenou značkou? O tom všem se dá momentálně pouze spekulovat, protože zatím nechce mluvit (dotaz Eurogameru zůstal neodpovězen).

Že se novým majitelem značky stal právě Průša neboli Draken, ex-Levelák z té nejstarší gardy, nevylučuje jednoho dne jeho možný návrat na scénu. Nicméně pokud by firma Naked Dog s.r.o. nenavázala v červnu vydáním dalšího čísla Levelu, jako to pravidelně činila Burda každý měsíc po tolik let, mohlo by to dopadnout tak, že čtenáři budou spílat za zánik časopisu právě jim, coby novému majiteli, a nikoli Burdě, která ho ve funkčním stavu "pouze" prodala.

Změny v Levelu v minulém roce a klesající prodeje

Že se okolo Levelu něco děje, signalizovaly některé kroky v minulém roce, kdy se nejprve v lednu 2012 ztenčil o jedno fyzické DVD s videoobsahem, čemuž se prý redakce snažila zabránit. Načež to v srpnu 2012 následovalo akční zlevnění ceny časopisu o 60 korun, které vydrželo i nadále, ale asi ani to nepomohlo k zvýšení prodejů.

Jak z veřejně dostupných auditovaných čísel uvádí například MediaGuru, v posledních letech průměrný prodaný náklad Levelu kontinuálně klesal, loni v průměru prodal už jen 4,6 tisíce kusů měsíčně, což bylo při meziročním srovnání o 20% méně.

A jak je na tom Score? (14:15)

Po zániku GameStaru, Doupěte, PC Gameru či OXM u nás nyní zůstává jediným herně zaměřeným papírovým magazínem Score. Jeho šéfredaktor Mikoláš Tuček již odpověděl na náš dotaz, že jejich prodeje jsou stále dobré, ačkoli meziročně také mírně klesají, ale že normálně jedou dál a že nejsou tím druhým končícím subjektem, o němž psal jeho bývalý parťák Jan Modrák. Na jejich Facebooku pak k dnešní situaci oficiálně napsali toto: "Aniž bychom chtěli využívat smutné situace, musíme reagovat na množící se spekulace a komentáře. SCORE se těší dobrému zdraví a jeho konec je v nedohlednu. Tukan s ním byl ráno u doktora."

Ke konci staré podoby Levelu také dnes proběhlo neformální vysílání původní redakce, kde už jsme nad rámec tohoto článku nedozvěděli nic nového, jen že nepojede na E3 a že v létě skončí další redaktor Hrej. Příští týden bude hostem našeho podcastu Jaromír Möwald z Levelu, kde se k celé záležitosti určitě vrátíme.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments