Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Český Microsoft potvrzuje: Xbox One u nás až někdy ve 2014

Už to máme oficiálně + Asie se dočká až příští podzim.

Vlastní zpráva - Po středeční zprávě o nefigurování České republiky v seznamu 21 startovních zemí pro premiéru konzole Xbox One v listopadu visela ve vzduchu malinká naděje. Například že eventuálně může jít o její pouhé zapomenutí nebo že může být zařazena do nějaké druhé vlny, které by třeba přišla krátce poté.

Nyní už máme přímo od českého zastoupení Microsoftu oficiálně potvrzeno, že nový Xbox u nás letos stoprocentně nevyjde. Kdy se tak stane, není zatím jasné a asi to ještě přesně neví ani v Microsoftu.

"Ano, Xbox One bude v ČR v průběhu příštího roku," odepsal Eurogameru David Bárta z najaté agentury AMI, která pro Microsoft externě zajišťuje veškerou PR komunikaci, v reakci na zmiňovaný seznam na Xbox.com, kde ČR absentuje.

Podle dosavadních informací Eurogameru je pravděpodobné, že k vydání Xbox One u nás dojde spíš někdy později v roce 2014, například v létě nebo na podzim, nikoli hned v úvodních zimních měsících roku 2014.

Tím pádem si domácí hráči nejspíš nebudou mít jak zahrát všechny ty lákavé startovní exkluzivity pro Xbox One, jako je například Forza Motorsport 5, Dead Rising 3 nebo RYSE. Ani třeba jiné startovní hry pro Xbox One typu Kinect Sports Rivals, Killer Instinct či Fantasia: Music Evolved (jiné xboxové exkluzivity jako Quantum Break, Halo, Sunset Overdrive či TitanFall vyjdou až během 2014).

Když jsme se mluvčího ještě optali, jestli si tedy Čech bude moci koupit Xbox One koncem letošního roku někde v západní Evropě a pak si vytvořit účet na Live např. ve Velké Británii jako u X360, odpovědí bylo, že tuto záležitost Microsoft v tuto chvíli nekomentuje. Ani jestli může existovat např. nějaké ověřování IP adresy, zda se Xbox One hra aktivuje na Live z té správné, oficiálně podporované země při uvedení konzole.

Pro zajímavost, Česká republika není jedinou zemí, kterou Microsoft vynechal ze startovní vlny Xbox One. Chybí v ní například i třeba Portugalsko či Polsko, v nichž bylo rovněž oficiálně potvrzeno vydání konzole až někdy ve 2014.

Podle listu Wall Street Journal je varující, že například do Asie se má Xbox One dostat až na podzim 2014, a to ještě pouze v pár vybraných regionech jako Hong Kong, Singapur, Jižní Korea nebo Indie. Nejvíce překvapivá je letošní absence Japonska, ke kterému prý má Microsoft uspořádat speciální brífínk, což napovídá o jeho speciálním statusu a že by na něj mohl dojít dříve než koncem 2014.

Podle jakého klíče se Microsoft rozhodoval o zemích pro premiéru Xbox One, to neupřesnil, ale nejspíš byla jeho vodítkem velikost trhu i počet prodaných her pro minulou generaci Xboxu, vliv na to jistě měly i omezené výrobní kapcity, které logicky nedokáží naráz uspokojit očekávanou vysokou poptávku po celém světě.

Čtěte také naše exkluzivní E3 dojmy z předváděčky funkcí Xbox One na E3 jen pro VIP novináře!

E3 sestřih ze startovní hry pro Xbox One, Forza Motorsport 5

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments