Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Distributoru ConQuest vloni mírně poklesly tržby

Čím to bylo způsobeno?

Vlastní zpráva - Společnost ConQuest Entertainment je dlouhodobě výhradním distributorem Nintenda v ČR, zastupuje u nás Codemasters či UbiSoft (o zkrachovalé THQ či konzolovky od Segy nedávno přišla, když je přetáhl Comgad), i velkoobchodně prodává produkty Microsoftu či EA, čímž se jedná o jednoho z největších hráčů na domácím trhu.

Showbyznysový web Borovan.cz si včera odpoledne všiml (thx Schovanec), patrně z veřejně dostupných údajů v obchodním rejstříku, že ConQuestu vloni klesl obrat, což by si mohlo trochu protiřečit s tiskovými zprávami AHP o růstu trhu.

V roce 2012 měly tržby ConQuestu meziročně poklesnout o 65 milionů korun na výsledných 467 milionů korun, přesto se firma udržela v mírném zisku, zejména díky výraznému snížení nákladů o 70 milionů.

Čím to bylo způsobeno? Podle informací Eurogameru mělo být hlavní příčinou, že končil životní cyklus konzole Nintendo Wii. Podle vedení firmy je normální, že obrat v takovém případě o něco poklesne. A jak je všeobecně známo, Wii U se už nedaří tak dobře, aby úspěch předchůdce dokázalo napodobit.

"Loňská čísla představují první pokles za posledních osm let. Stále platí, že ConQuestu podařil jeden z nejlepších výkonů v herním průmyslu, když dokázal obrat z roku 2005 ve výši 100 milionů během následujících pěti let více než zpětinásobit," zhodnotil čísla Borovan.cz.

Jak se píše na redesignovaném webu společnosti, ConQuest se vedle konzolových a PC her (v příštích měsících zejména krabicová Arma 3) zabývá také prodejem autodrah Carrera, letadel a vrtulníků Silverlit nebo tanky VsTank, které tvoří výraznou část jeho obratu.

Read this next