If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PREVIEW Grand Theft Auto Online + trailer

Multiplayer GTA 5 se mírně zpozdí, ale bude báječný.

Rockstar dnes v 16:00 oficiálně oznámil, jak to bude s multiplayerem u očekávaného Grand Theft Auto 5 a hodinu poté jsme článek aktualizovali o deset odstavců s detaily.

Půjde o samostatnou část hry nazvanou Grand Theft Auto Online, která se spustí s dvoutýdenným zpožděním oproti vydání singleplayeru (17.9.), který tak aspoň budete mít čas dohrát. Konkrétně se GTA Online rozběhne 1. října 2013 ve verzích pro PS3/X360 a bude přístupný zdarma pro všechny majitele GTA 5 (pravděpodobně i bez pravidelných měsíčních poplatků autorům, kromě placení si Xbox Live Gold, když na PS3 je online hraní zdarma).

V dynamickém a persisentním online světě se utká až 16 hráčů naráz při ctění všech stavebních kamenů série GTA. Čili i v mulťáku si užijete svobody pohybu a plnění misí v "neuvěřitelně detailním a reagujícím prostředí". Hráči GTA Online mohou hráť buď jako osamělí vlci nebo společně s přáteli kooperovat na misích, účastnit se různých aktivit nebo proti sobě zápolit v tradičních herních režimech např. u větrných elektráren. Co přesně tu budete v third-person pohledu kamery dělat, záleží prý čistě jen na vás.

Multiplayer má mít svou osobnost (rozumějte: NPC postavy) a širokou paletu nějak redesignovaných mechanismů (oproti singlu), ač krytí za překážkami evidentně zůstane. Můžete někoho vyzvat v páce nebo třeba s kamarády skočit z kopce z rozjeté motorky s padákem apod. Po příletu do Los Santos budete ve vypravěčských cutsénách jako v singlu seznámeni s rozličnými možnostmi, jak si tu vydělat peníze i jak je utratit, jak se zabavit, i jak se dostat do potíží v honičkách s policií, která staví zátarasy na dálnici.

První, velice lákavé video z GTA Online je zde:

Cover image for YouTube videoGrand Theft Auto Online: Official Gameplay Video

Rozbitím okénka ukradnete kterékoli auto na ulici a zajezdíte si po světě, jak se vám zlíbí, během čehož si prý vytvoříte nepřátele i přátele. S těmi se pak třeba spolčíte a půjdete ve čtyřech lidech vykrást banku či obchod s alkoholem. Pokud vás takové komplexní a delší úkoly nebaví nebo na ně není čas, nevadí, můžete s někým jen tak zajít na golf nebo na tenis v minihrách, opět stejně jako v GTA 5.

I v multiplayeru bude možné upravit si vizáž své postavy (návštěva kadeřníka, oblečení...) a vylepšit si její dovednosti, vybrat si zbraň, vlastnit přizpůsobitelná vozidla a koupit si nemovitost jako třeba apartmán, aby se měli kam zastavit kamarádi na mejdan. Nebo si raději obstarat soukromou garáž, kam zaparkujete své vozy, s nimiž se posléze zúčastníte automobilových závodů. Či upřednostníte závody s letadly mezi pylony ve vzduchu nebo to samé na vodních skútrech u pláže?

"Pro získání reputace a vydělání peněz pro růst v hierarchii kriminálníků můžete využít naskytlé příležitosti, jako je vzetí nějaké práce, plnění misí či aktivit. Vše, co budete ve hře činit, vám pomůže posunout se dál a poznat nové postavy, objevit nové mise, odměny a téměř nekonečně dalších možností, např. pořízení si soukromého tryskáče za milion dolarů," uvádí Rockstar.

Ten zdůraznil, že svět GTA Online bude neustále růst s přibývajícím obsahem a neustále se měnit, díky čemuž máme čest s vůbec první persisentní hrou ze série GTA. Část těchto pravidelných aktualizací mají mít na svědomí sami tvůrci (zatím není jasné, zda větší DLC budou volně dostupná nebo placené, což je pravděpodobnější) a zbytek herní komunita. Každý prý bude schopen v jednoduchém editoru navrhnout vlastní tratě pro závody (checkpointy k projetí nebo závody z bodu A do bodu B) či náplň map pro deathmatch (rozmístění zbraní, frekvenci jejich objevování, výskyt vozidel...). Vše uložené do cloudu pak nasdílíte s ostatními, nebo si naopak stáhnete a zkusíte výtvory jiných z internetu. Tento editor bude dostupný hned od začátku 1. října, slíbili vývojáři.

Podle preview na GameSpotu nás v GTA Online čeká loupež podobná jako v singlu. Čtyři živí hráči si společně nejprve pečlivě naplánují, jak ukradnou kamion plný zboží. Dva z nich poté provedou jeho únos a jakmile je začnou pronásledovat jiní živí hráči v řadách policie v honičce trvající z města Los Santos až na poušť do okresku Blaine, připojí se k nim dva komplicové, kteří jim budou krýt záda při střelbě z jejich sporťáků. Prý se máme těšit na opravdovou týmovou souhru.

Za Trevora, Franklina a Michaela si v mulťáku nejspíš nezahrajeme, jen za jinou, vlastní postavu, na kterou se přepnete jednoduše v kruhovém menu pro volbu postav ze singleplayeru GTA 5. Podle postřehů zahraničních novinářů se zdá, že v GTA Online nebude existovat žádné rozhraní/lobby multiplayeru apod., nýbrž vás automaticky rovnou hodí do některé online hry s patnácti živými lidmi.

Pokud vás některý z živých hráčů při plnění mise podrazí, hra si ho zapamatuje pro odplatu příště. Zajímavé jinak je, že kterýkoli z hráčů vás v herním světě může kdykoli zabít a ukrást vám vaše peníze, čemuž lze předejít jejich úschovou do banky, stejně tak jako uklizením auta do té garáže, kde vám vytuněná auta nikdo nešlohne. Co na GTA Online říkáte, také se těšíte jako my?

AKTUALIZACE - spoustu dalších detailů o náplni hry jsme sesumírovali zde.

Lokální mirror odhalovacího videa

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments