If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dobré poledne s EG věnované pouze a jen GTA 5

Aktivace vzducholodi, proč ne PS4 konverze, interaktivní mapa, Londýn?, potíže PS3 digitálky, easter-eggy, jak najít Yettiho, tipy pro peníze, všechny skladby, půlnoční video...

"Dobré ráno s Eurogamerem" vychází ve všední dny obvykle v 6:15 nebo v 9:15 a stručně shrnuje poslední aktuality z videoherního světa, abyste měli co číst cestou do školy, zaměstnání nebo doma u snídaně. Doporučujeme vám také přihlásit se k odběru pravidelného emailového newsletteru.

- DLC se vzducholodí Atomic Blimp pro GTA 5 už jde českým zákazníkům aktivovat bez problémů, za problém se Cenega omlouvá.

- Bude GTA 5 zkonvertováno pro PS4? Nebude. Rockstar to podrobně zdůvodnil takto: "PS4 nás sice jako platforma zajímá, ale ne pro GTA 5. Funguje to tak, že od výrobců konzolí vždy dostaneme ve značném předstihu informace, co plánují, a naši programátoři tomu přizpůsobí technologie a designéři zase své nápady pro hratelnost. To nám umožňuje myslet dopředu a zúročí se to z praktického hlediska, ale zase se to neděje na 10 let do budoucnosti - nejsme schopni dělat tři hry naráz, to by bylo dost depresivní, vždy se věnujeme jen projektu [kterým bylo GTA pro současnou generaci]"

- IGN ve spolupráci s Rockstarem připravili interaktivní mapu celého herního světa.

- Mohlo by se příští GTA odehrávat v Londýně? "Ne, tuhle sérii máme spíš asociovanou s Amerikou. Moc rádi bychom umístili nějakou hru do Británie díky jejímu prostředí, mechanismům i historickým souvislostem, ale už by to pak asi nebylo GTA," řekl Guardianu scénárista Dan Houser, jeden ze zakladatelů Rockstaru - přestože datadisk 1969 pro první díl GTA byl právě z Londýna.

- Digitální PS3 verze GTA 5 stáhnutá z PlayStation Network běží výrazně hůře než krabicovka z Blu-Ray disku, zjistili kolegové Digital Foundry. I když použili rychlejší disk, než je ve většině konzolí, stejně zaznamenali doskakování objektů a textur jak při hraní, tak v cutscénách, což se přitom u krabicovky GTA 5 pro PS3 neděje, protože tam se hra načítá paralelně z harddisku i z Blu-Ray disku, což pomáhá plynulejšímu streamování dat - viz srovnávací video:

Cover image for YouTube videoStreaming Issues on Grand Theft Auto 5 PSN Digital Version

- Někteří lidé mají potíže i s PS3 digitálkou z evropského PSN obchodu, vyplývá ze stovek stránek stížností na fórech PlayStation. Sony to řeší a zatím doporučuje ujistit se, že máte v konzoli nejnovější firmware a že vaše předobjednváka byla řádně uhrazena.

- Proč vlastně v GTA 5 chybí výrazná ženská postava namísto tří mužů? "Takhle to prostě organicky vzniklo. Nesnažili jsme se o zahrnutí všeho možného jako při plnění nějakého úkolníku, ale nevylučujeme, že někdy v budoucnu se hlavní ženské postavy dočkáte, pokud se do hry bude přirozeně hodit," odvětili tvůrci.

- Sbírka nalezených easter-eggů: zmrzlý vetřelec, stěna domu s velkoplošnými reklamami jako v Los Angeles, Mt. Chiliad, žralok uprostřed silnice, sídlo Playboye, nápis nabádající k návratu po dohrání...

- Jak mýtického Yettiho ve hře potkat? Postup ve videu popsal Polygon: Zhruba ve dvou třetinách příběhu se nachází mise "Predator" začínající v Trevorově karavanu. Po přepnutí na helikoptéru s Franklinem a na Michaela s odstřelovačkou s termálním viděním ho v lese možná najdete i vy. Obrázky má Kotaku.

- Petice za PC verzi GTA 5 je jednou z deseti nejpopulárnějších, co kdy na Change.org běžely, dosáhla už téměř půl milionu podpisů.

- Na to reagují další a další obchody, které nahazují PC verzi do předobjednávek. Některé uvádějí datum vydání až v červnu 2014, ale asi to není nic jiného než střelba od boku. Konverze minlých dílů měly odstup 8 měsíců, takže to nejprve vypadá asi tak na duben-květen příštího roku.

- Jak v GTA ukrást nejlepší letadlo - jumbo? Je to překvapivě snadné:

Cover image for YouTube videoHow To Steal A Jumbo Jet In GTA V

- Trpíte ve hře nedostatkem peněz? Podle některých názorů je dobré na burze investovat do konkurenta firmy, kterou jste právě vyloupili. Tady je přehled názvů firem a úhlavního konkurenta každé z nich. Pokud např. máte zabít šéfa firmy vyrábějící cigaerety, pak je prý optimální investovat do jiné cigaretové firmy v Los Santos, co vám přinese vysoké výdělky.

- Kompletní seznam všech skladeb v rádiích GTA 5.

- Rozbalování sběratelské edice ve vysoké kvalitě ve studiu natočil německý GameStar.

- Naopak pouze fanouškovská videoreportáž z příjezdu a průběhu půlnočního zahájení prodeje v pražském Xzone:

Cover image for YouTube videoGTA V - GRAND THEFT AUTO 5 - PŮLNOČNÍ PRODEJ - MIDNIGHT SALE EUROPE CZ PRAGUE CZ XZONE

- Rockstar musel přiznat, že jeho služba Social Club zažívá nějaké problémy týkající se provázání účtů, aktualizace statistik či členů vašeho týmu. Prý pracuje na rychlé nápravě.

- Když dáte mapu ze speciální edice pod ultrafialové světlo, najdete tam skrytý návod, který není vidět běžným okem (fotky), jak získat 500 tisíc dolarů, ale zatím nikdo neověřil, jestli funguje.

- Jeden Američan si psal deníček během jeho 38-hodinového hraní GTA 5 na jeden zátah.

- Už o víkendu si na Eurogameru budete moci poslechnout 2. část podcast-speciálu o GTA 5 (ta první vyšla zde) - o čem všem v něm bude řeč, nastiňuje podrobný přepis obsahu:

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments