If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Call of Duty: Ghosts je na miliardě dolarů, ale muselo si pomoci trikem

Komentář k nelogičnosti kvůli snaze o překonání GTA 5.

Komentář - Před PR oddělením Activision stál obtížný úkol, se kterým si jistě lámalo hlavu už od září - jak šikovně zaonačit, aby mohlo sebevědomě a pravdivě tvrdit, že je s Call of Duty: Ghosts (recenze) na trhu úspěšnější než rekordní Grand Theft Auto 5?

Vyřešilo to šalamounsky. Vyexpedovalo do obchodů tento týden nejen verze pro PC, PS3, X360 a Wii U, nýbrž s nimi současně i nextgen verze, tedy i na platformy, které kupříkladu v západní Evropě ještě tři týdny nebudou zákazníkům dostupné (Xbox One až od 22.11. a PS4 až od 29.11.). Něco takového neměl Battlefield 4 nebo Assassins Creed 4 zapotřebí, i když to mohl provést též, byť to postrádalo logiku. A hlavně to tlačilo na zbytečně brzké dokončení nextgen verzí, které mohly mít ještě pár týdnů času navíc na vývoj, pokud by nemusely být vylisovány a distribuovány už teď společně s ostatními.

Avšak účel to splnilo: Activision se zahrnutím zatím nepoužitelných nextgen verzí do celku dnes mohli slavnostně pochlubit, že jim Call of Duty: Ghosts za úvodních 24 hodin prodeje celosvětově vygenerovalo tržby přes miliardu dolarů. Což je o 200 tisíc dolarů více než doposud rekordní GTA 5, které v září existovalo pro mnohem méně platforem (PS3/X360) a které na miliardu dolarů vystoupalo až po třech dnech (naposledy bylo na 29 milionech kusů), zatímco loňské Black Ops 2 tuto metu pokořilo až za 15 dnů.

Je vhodné vědět, že se nejedná o tržby z prodeje Ghosts přímo koncovým zákazníkům, nýbrž klasicky jen o odběr od distributora do obchodů, které však výrobci musely za odebranou várku zaplatit v předstihu, což i u GTA 5 bylo totožné. Z pohledu Activision to nehraje roli, protože oni už tyto peníze mají na kontě, a jestli se všechny tyto vyexpedované kusy prodají nebo ne, to je ani nemusí tolik zajímat. Otazník visí zejména nad těmi dnes nespustitelnými nextgen verzemi (budou frčet, když ve videosrovnání tak moc rozdílů nebylo?) nebo drahými sběratelkami s FullHD kamerou na hlavu (jejich cena 200 dolarů za kus mimochodem výrazně zvyšuje zmiňované tržby a zkresluje tím srovnání s jinými hrami kvůli vysokým nákladům na všechny dárky v edici).

"Zatím je moc brzy na zjištění koncových prodejů přes kasu, ale Call of Duty je zdaleka největší konzolovou sérií této generace konzolí a nikdy nebyla populárnější než právě teď v době uvedení Ghosts. Letos tuto značku hrálo ještě více lidí než vloni, kteří v ní strávili čtyři miliardy hodin. Navíc CoD: Black Ops 2 za uplynulých dvanáct měsíců i s digitálním obsahem vyneslo více peněz než kterákoli jiná konzolová hra v historii," snaží se umlčet pochybovače šéf vydavatele Bobby Kotick.

Počet vyexpedovaných kusů neprozradil, i když klidně mohl a musí ho znát. Jen uvedl předpoklad, že Ghosts prý budou nejvíce žádaným startovním titulem pro Xbox One a PlayStation 4 s velkým náskokem oproti dalším v pořadí. Potvrzuje to americký řetězec GameStop, dle nějž je letošní Call of Duty nejvíce předobjednávaným nextgen titulem. V minulosti si Activision stěžovali, že o Ghosts není takový zájem vzhledem k váhání kupujících mezi oldgen a nextgen verzí, což asi vyřešil program pro přechod mezi nimi.

Startovní trailer

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Call of Duty: Ghosts

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments