If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Football Manager 2013 si nelegálně stáhlo 10 milionů lidí

Kolik z které země světa a kolik činí reálné ztráty?

Předešlý ročník fotbalového manažeru od Sports Interactive zaznamenal za uplynulých 12 měsíců přes 10 milionů pirátských downloadů. Prozradil to šéf firmy Miles Jacobson na včerejší přednášce na konferenci o hrách v Londýně (LGC2013), reportuje MCV.

Třetina těchto nelegálních downloadů Football Manageru 2013 pramení z Číny, na druhém místě je Turecko a na třetím Portugalsko. Kupříkladu v Itálii zatoužilo po práci fotbalového kouče půl milionu zájemců, z nichž jeden dokonce sedí ve Vatikánu. Česká republika naštěstí ve zveřejněném žebříčku nefiguruje.

Vývojáři byli schopni monitorovat IP adresy stahovačů díky nedostatku cracknuté verze. Sympatické je, že tvůrce FM2013 uznal, že každý takový download pro ně nepředstavuje ztrátu, protože ne všichni z nich by si hru byli ochotni koupit za peníze.

Avšak vypočítal, že jejich vydavatel Sega takto přišel minimálně o 4 miliony dolarů ze 176 tísíc neprodaných kusů vinou pirátů. Zahrnul sem ty, kteří by si jinak šli hru koupit, pokud by neexistovala tato alternativa. K tomuto výpočtu dospěl dle srovnání s poklesem jejich aktivací.

Sports Interactive dokonce byli schopni vysledovat, že pouze 18 procent hráčů s nelegální verzí FM2013 pustilo hru více než pětkrát, čili 1,8 milionu lidí. Ostatní si ji asi sosnuli jen do své sbírky nebo na později?

Miles Jacobson dle svých slov ví, že s pirátstvím nic nesvedou, protože crackeři tady budou vždycky existovat, stejně jako zájemci o jejich služby. Zveřejněním těchto dat - asi ne náhodou zrovna v den vydání nového ročníku Football Manager 2014 i pro iOS/Android - prý pouze chtěl pomoci vydavatelům her, aby si naplno uvědomili rozsah a škody nelegálních downloadů. Co na to asi říká polský CD Projekt?

Cover image for YouTube videoFootball Manager 2013 Trailer

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Football Manager 2013

PC, Mac

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments