If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

VOLBY 2013: Konzolová exkluzivita a nextgen hra roku?

Pokračuje čtenářské hlasování v dalších dvou kategoriích.

Nechali jsme vás pár dnů vydechnout, protože odhlasování a výběr favoritů určitě bylo únavné a pracné, když jste takto dosud odevzdali už desítky tisíc hlasů - zklamání/studio, RPG/česká, závody/sporty, strategie, indie/plošinovky, akce a FPS.

Dnes pokračujeme se dvěma vzájemně souvisejícími kategoriemi: nejlepší konzolovou exkluzivitou za 2013 a nejlepší startovní nextgen exkluzivitou pro PlayStation 4 / Xbox One. Při výběru vhodných kandidátů bylo klíčem soustředit se na hry, které motivují lidi k zakoupení určité konzole či handheldu, tudíž jsme vynechali všechny multiplatformní, které si můžete zahrát i kdekoli jinde.

Vyšlo najevo, jak silný rok to ve skutečnosti byl pro Wii U od Nintenda, ačkoli mnozí stále žijí v iluzi, že tento systém údajně postrádá dostatek her (viz glosa). Silný lineup byl vloni i na PS3, ale to každý ví. Všimnout si slabé nabídky exkluzivních titulů na X360, kterému jsme proto malinko pomohli zařazením velmi populárního State of Decay, ačkoli nešlo o klasický first-party titul, když o půl roku později vyšel i na PC. Ve zbytku nabídky jsou záměrně jen ty velké krabicové hry, aby se hlasování nerozměnilo milionem malých stáhnutelných hříček či remaků, k nimž jste se mohli vyjádřit už v minulých kategoriích. Ani jsme sem nezařazovali ty, u nichž si někdo zjevně zaplatil pártýdenní exkluzivitu a krátce poté byly k mání i všude jinde.

V druhém dnešním hlasování se vás, čtenářů Eurogameru, ptáme, jestli upřednostníte povedené akce a závody pro Xbox One, nebo spíš preferujete arkádový oldschool v Resogun na PS4? Dejte nám vědět. A pokud jste ještě všechny hry neměli možnost osobně vyzkoušet - čemuž se není co divit kvůli absenci nové konzole od Microsoftu v ČR, maximálně tak na výstavách nebo v obchodech - klidně v této kategorii výjimečně volte jen podle toho, která hra vás nejvíce zaujala a sáhnete po ní jako první, jakmile si některou konzoli časem pořídíte domů.

Letos jsme se k hlasování rozhodli přistoupit úplně jinak než za rok 2012: jednak aby to nebyla nuda, druhak to chtělo nějaké rozdělení kvůli ohromnému počtu vydaných her v uplynulých dvanácti měsících. Také jsme se snažili, aby to pro vás bylo maximálně jednoduché i transparentní - aby už nebylo vyžadováno vlastnictví uživatelského účtu na EG. I nadále nerozlišujeme platformy, protože zastáváme názor, že správný hráč neřeší, pro co daná hra vyšla, nýbrž jak zábavná a kvalitní je.

Odvolit budete moci během každého z následujících dnů v těchto dvanácti kategoriích, přičemž z každé z nich po skončení vybereme dva vítěze, kteří se utkají s výherci v ostatních kategoriích v závěrečném hlasování o celkově nejvydařenější hru roku 2013. Přijde nám to tímto způsobem spravedlivější, než kdybychom kandidáty do finále vybírali sami, i přehlednější, aby nebyl seznam až ukrutně dlouhý, čímž tato hlasování často trpí.

Díky využití osvědčeného systému Twiigs okamžitě po odhlasování spatříte průběžné výsledky i počet čtenářů, kteří se už do volby zapojili. Nechceme před vámi nic tajit, obdobných anket se aktivně účastní jen zlomek z celkového počtu čtenářů, podobně jako třeba u příspívání do diskusí. Jsme si jinak jisti, že nás i letos navzdory pečlivému mnohahodinovému procházení release-listů nepochybně dokážete nachytat, že v nabídce her podle vašeho názoru nějaká velmi důležitá hra chybí. Leč vězte, že není smyslem přinést úplně kompletní výčet všeho vydaného v žánru, nýbrž jen ty nejznámější a s největší šancí na úspěch v očích hlasujících čtenářů, ani na Twiigs nejde dodatečně přidávat další odpovědi bez resetování všeho.

Děkujeme všem čtenářům za účast, za níž nechceme uplácet nějakými lacinými cenami, protože o tom to není. Hlavní výhrou bude pro všechny zjištění, které hry to v očích českých hráčů v jednotlivých kategoriích vyhrají - musíme se přiznat, že jsme docela zvědavi na výsledky. I jestli se budou aspoň částečně shodovat s našimi redakčními favority, které zveřejníme v lednu, abychom vaše volby neovlivňovali.

V ostatních kategoriích můžete hlasovat zde.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments