If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

GLOSA: Hrozba megalomanské nemoci Kingdom Come

Honza Doskočil v druhé straně mince po preview upozorňuje i na zmatek okolo tří aktů.

Většina velkých her domácí produkce často trpěla tím, že si do nich autoři navymýšleli překotně vlastností. Ty se pak nestihly včas dodělat a musely být dodatečně vyhozeny (naposled kampaň Arma 3). Se snahou zaujmout davy na Kickstarteru, pusou puštěnou na špacír a bez dozoru vydavatele roste nebezpečí syndromu "naslibujeme jim hory doly". Jako by chyběl někdo, kdo definuje priority, a to zbylé raději ohlásil až poté, co to základní je v cajku. Pamatujete na Mafia 2 nebo starší hry Bohemky se simulací každé, s odpuštěním, prkotiny, čímž se až přehnaně rozkročila a nezbyla energie na to důležité?

V preview či na kickstarterové stránce Kingdom Come se slibuje tolik vlastností, včetně "nabalených" jako postupné zkažení jídla, manažer oblékání atd. Kvanta vskutku komplexních, pro hardcore hráče velice lákavých, dle tvůrců obtížně vyvinutelných a vzájemně provázaných systémů. Píšu o chystaných hrách každý den a jen málokterá toho naslibuje tolik převratného naráz. Až to svádí k pochybnostem, jestli by tohle všechno vůbec dokázal do konce příštího roku (datum dokončení prvního aktu) stihnout i početnější tým. Pro srovnání vzpomeňme délku tvorby Red Dead Redemption či sledujme, jakým tempem přibývají nové prvky do DayZ, které na rozdíl od Warhorse profituje z už existující mapy a zázemí. Povídání o využití či inteligenci koně zní vážně chytlavě, že mě okamžitě nadchlo a hned po prvních pár odstavcích z preview jsem si říkal, že to pro mnohé bude láska na první pohled. Avšak chudák kůň teprve poslušně čeká ve stájích na snímání motion-capture.

Postupně vyplouvá na povrch, že velká bitva (dobývání hradu?) bude v každém aktu pouze jedna či maximálně dvě. Někteří však možná dle jejich upřednostnění v působivém traileru právem čekají rozsah Total War. Kolik přesně čeho ve hře bude (namísto frází o kvalitě namísto kvantity)? Nebudou někteří podporovatelé zklamaní, že nedostanou rozsahem druhý Skyrim? Už nejsme na blogu, kde se dá naslibovat modré z nebe, ale na platformě pro výběr skutečných peněz od lidí, od čeho se předpokládá odpovědnost. Zastávám názor, že by vše nemělo být podřízeno pouze marketingu a ohromení všech či investora ohledně rychlosti výběru peněz (=ukázání vztyčeného prostředníčku vydavatelům, kteří hru odmítli financovat), nýbrž konfrontováno se střízlivým pohledem na věc, pokorou a držením se při zemi.

Zmatek panuje také okolo obchodně pochopitelného, leč nešťastně (ne)vysvětleného rozdělení hry na tři akty (nedivme se tolik nezájmu vydavatelů, jim hra byla nabízena v jiné formě). I kvůli trendu Early Access totiž snad nikomu není jasné, které z avizovaných tun vlastností vlastně budou už ve finální verzi prvního aktu - v tom, co si všichni na Kickstarteru s dobrým pocitem z poměru cena/výkon zaplatili - a které vlastnosti pak v reálu nevyhnutelně spadnou až do dalších aktů ve 2016-2017, což by bylo vítané na férovku vědět. Jak známo, na další akty za nynější přispění běžné pětistovky až tisícovky nemáte nárok (pokud nedáte 12 tisíc korun za všechny tři akty).

Poslední věc, které se bojím, je atraktivita a variabilita questů. Tím, že se vše má přísně držet historických reálií, jsou designéři poněkud svázáni a nemohou si vypomáhat fantasy berličkami jako Skyrim. Navíc ještě výslovně zopakovali, že jinde je nudí zabíjení krys ve sklepení i hraní si na poslíčka z bodu A do bodu B (možná zbytečné vyhranění se?). Představivosti se jistě meze nekladou, jenže když byla vyřčena následující pravidla - nesmí to být okoukané či tuctové z jiných RPG, musí to být historicky věrné a pokud možno i zajímavé - kolik toho takového jde vymyslet do tří aktů? Zatím předvedli jen pobití zvířat na statku, přesvědčování někoho či kradení předmětů. Mafia také vždy měla bezvadný svět, ale náplň už slabší, čímž se kruh z úvody glosy uzavírá. A jen tak mimochodem - bude to při maximální autentičnosti i dostatečně zábavné hrát, aby to coby dobový simulátor naplno nedocenili jen návštěvníci klubů o historii...?

Jan Doskočil alias @jaydeecz je šéfredaktorem a novinkářem EG, v branži profesionálně působí 15 let od založení Tiscali Games. GLOSA je nový formát Eurogameru vycházející obvykle večer, s krátkými osobními názory autorů na aktuální události či poukazující na přehlížená nadčasová témata, které nutně nemusejí vyjadřovat postoj redakce.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Kingdom Come: Deliverance

PS4, Xbox One, PC, Mac, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments