Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PREVIEW Batman: Arkham Knight

Podrobnosti o batmobilu, městě, boji, grafice i příběhu.

Je úterý deset hodin večer a přinášíme ještě vařící podrobnosti o náplni dnes odpoledne odhaleného čtvrtého dílu série Batman s názvem Arkham Knight, pocházející jak jinak než z Game Informeru, resp. od jeho sdílných čtenářů z diskusních fór.

Batmobil, kolem nějž se celá hra točí, si můžete k sobě kdykoli přivolat stisknutím tlačítka na gamepadu. Parádní je, že z něj přímo za jízdy můžete provést efektní výskok do vzduchu (přesně jako ve filmečku), který plynule přechází v rychlé plachtění, například do patra nedaleké budovy pro překvapení nepřátel, když během výpadu rozbijete sklo, což je mimochodem jiná novinka.

Tento dopravní prostředek ze sebe pálí řízené střely a omračující rány, které imobilizují cizí vehikl. Cokoli se batmobilu za jeho jízdy dotkne, to okamžitě zničí, takže je prakticky nezastavitelný a můžete do okolních aut jen narážet (nepřátelé se snaží uskakovat z cesty). Odolá kulkám a dokáže prorazit barikády, stromy i rohy budov.

Batmobil byl prý navržen tak, aby šlo o nejlepší auto v kterékoli hře všech dob, a umí stejně jako ve filmech rotovat na místě podél své osy, aby ihned vyrazil tím správným směrem. Jiná vozidla tu řídit nebudete a hratelnost má být vybalancována s chozením po svých. Čili se můžete kdykoli během hraní rozhodnout, co se bude zrovna více hodit: zda strávíte příští chvíle v batmobilu díky jeho rychlosti a síle, nebo jen jako Batman s jeho větší svobodou pohybu a gadgety.

Na kolech se také budou odehrávat tzv. Riddlerovy výzvy (ale ne všechny), v nichž na speciální trati musíte aktivovat stěny a rampy, přičemž ty předešlé se při otevření nových zavřou, což vás bude nutit k rychlým reakcím při pokusu o navigaci. Za pomoci ramp půjde i provádět raketové skoky, burnouty a obdobné zábavné manévry.

Město Gotham City bude v Arkham Knight pětkrát rozsáhlejší než v Arkham City a rozdělené do tří oblastí (ostrovů), v nichž už pak nezažijete žádné loadování. Většina hry se odehrává v novém centru města, které neznáte z minule. Vstup do budov proběhne okamžitě, tvůrci se prý snaží vyvarovat dřívějšího nešvaru, kdy po každém otevření dveří následovalo loadování. Autoři obecně neusilují o co největší herní svět, nýbrž o co nejbohatší, nejhustší a nejvíce vibrující.

O důrazu na detailnost prostředí tedy není třeba pochybovat - např. realisticky se pohybující mraky na obloze i s helikoptérami a balony, svit Měsíce, neonové reklamy prodejen, strach nahánějící halloweenské bublinky a smetí nebo realistické vyfukování páry ze stok. Zklamáním může být jen to, že na silnicích nebude mnoho vozidel, jen pár kriminálníků a policejních. Rozestupy mezi budovami mají být větší než dříve, aby se tam dalo jezdit, což je prý také zábavnější pro plachtění vzduchem.

Hra běží na modifikovaném Unreal Enginu, neobsahuje už žádné předrenderované filmečky, vše je zpracováno přímo v enginu a dosahuje to úrovně dřívějších renderů, i jsou do sebe integrovány cutscény s hraním. Rocksteady se hodně rozplývají nad technickým pokrokem, když jako příklad uvádějí velké pouliční nepokoje, které na scéně naráz zobrazí až padesát lidí, kteří převracejí auta nebo rabují obchody. Díky tomu, že autoři nejsou omezeni verzemi pro staré konzole, si prý mohou dovolit mačkat ty nové. Jen batmobil prý zabírá v paměti 160 MB, takže by údajně pouze sám o sobě (být sólo hrou) zabral skoro prostředky celého Xboxu 360.

Obzvlášť detailní jsou prý modely postav, kdy jedna má mít více polygonů než celé prostředí (!) v prvním dílu Asylum z roku 2009. U batmobilu se hovoří o stovkách tisíc polygonů s texturami a shadery. Gordonův kabát či Batmanovu pláštěnka mají vlát díky fyzice oblečení Apex i reagovat na jejich pohyby či vítr. Když zase začne pršet, po obleku stékají kapky deště a je patrná každá rýha. Pečlivému zacházení neušly ani tváře, na nichž se při mluvení vlní vrásky.

Co se týče soubojů, využijete ve svůj prospěch prostředí (např. generátor energie) nebo tzv. házecí kontr, kdy vezmete nepřítele a hodíte ho na druhého, což má být takový nový způsob rychlého pozemního sejmutí s dvojitým zraněním. Autoři nicméně říkají, že nechtějí systém kontrů překomplikovat. Jindy bleskově hodíte batarang do obličeje nepřítele. Všichni z nich vás však nyní dokážou zaháknout, nejen ti silnější. Nenápadný, ale důležitý zlepšovák představuje možnost použít všechny gadgety, včetně batarangu, během letu vzduchem. S tím souvisí třeba vystřelovač, který jde zacílit na cokoli pro promptní vytvoření zipline, abyste např. přistáli tam, kde zrovna potřebujete.

Predátorské pasáže hry navýšily počet protivníků, které sundáte řetězem v kuse, až na čtyři. Funkce nazvaná Fear Takedown funguje tak, že vyrazíte na jednoho, pak se akce na chvíli zpomalí, abyste mohli zaměřit dalšího, skočíte na něj a tak dále. Podmínkou pro aplikaci je, že tito nepřátelé musejí být blízko u sebe a nikdo z nich vás ještě nezahlédl. Do tohoto predátorského úkrytu v mřížích nově vyskočíte a vlezete automaticky i z větší dálky.

Příběh má začít v momentě po Jokerově smrti, pouhý rok po Arkham City, kdy zločinnost ve městě celkově klesla, ale všichni zlosyni se domluví spolupracovat, přestože každý má jinak vlastní misi. Naplánují si společně, že v jednu noc zabijí Batmana - který tuší, že se něco děje - namluveného Kevinem Conroyem a vrátí se i jiní známí dabéři (Nolan North jako Penguin, Wally Wingert jako Riddler, Tara Strong jako Harley Quinn a Troy Baker jako Two-Face).

Hodně uslyšíte zejména o Scarecrow, který po městě roztrousil bomby a zaonačil to navenek toxickou hrozbou. Obyvatelé proto mají nařízenou evakuaci a zbyli v něm jen kriminálníci, což zní trochu jako berlička, proč jich moc nepotkáte na ulicích. Parťačka Oracle má v příběhu mít významnější roli, budete navštěvovat její základnu a osobně s ní mluvit (i s Gordonem, který si myslí, že je mrtvá), což zahrne i řadu easter eggs a ukáže to lidskou stránku hrdiny.

Jinak ústředním záporňákem hry je Arkham Knight, úplně nová postava, která prý bude pro Batmana ultimátní zkouškou a která byla vymyšlená přímo k tomuto účelu studiem Rocksteady. To také potvrdilo, že jde o jejich opravdu definitivně poslední díl, jehož závěr mají v hlavě už od jedničky, příště chtějí pracovat na něčem úplně jiném než na Batmanovi. Tento bude znovu pouze singleplayerovým zážitkem s nejvyššími ambicemi, zatímco mulťák chybí, protože prý není potřeba.

Americké obchody uvádějí jako termín Batman: Arkham Knight pro PC, PlayStation 4 a Xbox One den 14. října, čili u nás by to bylo 17. října. Warner Bros to zatím upřesnit nechtějí. Běží už i webové stránky - sledujte také debutový filmeček.

Read this next