Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Průzkum odkryl nejvíce vlastněné a čas ujídající hry na Steamu

Vévodí hry od Valve, strategie a RPG.

Protože Valve se odmítají podělit o žebříček nejžádanějších her na Steamu za celou dobu jeho provozu, server ArsTechnika se rozhodl je investigativně vypátrat.

Naprogramoval si robota, který každý den sám automaticky prošel několik tisíc uživatelských profilů, odkud vyzobal veřejně dostupná data. Na jejich základě pak provedl zasvěcený odhad, kolik procent z celkového počtu uživatelů Steamu určitou hru může vlastnit.

Není překvapením, že na čelních příčkách se umístily dvě hry od Valve, které se vzhledem k pozici provozovoatele služby více propagovaly než kterékoli jiné a hlavně jsou šířeny jako Free-2-Play: DoTA 2 a Team Fortress 2, u nichž se odhaduje počet instalací v řádu 20-25 milionů. Z her ne od Valve byly nejvíce rozšířeny Skyrim a Civilizace 5 s šesti miliony hráčů:

Tím ale snaha ArsTechnica zdaleka neskončila: zajímavý je i graf, které tituly hráči vlastní, ale moc je v reálu nehráli. V tomto ohledu se z nejpopulárnějších her na Steamu nejvíce "práší" na malý přídavek Half-Life 2: Lost Coast, deathmatch pro Half-Life 2, Day of Defeat či Deathmatch Classic. Naopak když už někdo má Skyrim, Left 4 Dead 2, CS: Source, většinou ho i hrál.

Nejvíce hodin uživatelé Steamu strávili též s DoTa 2 a TF2, ale do tohoto žebříčku se konečně probojovaly i jiné hry: nepříliš známý Alien Swarm (!), Terraria, Call of Duty: Modern Warfare 2, Planetside 2, Warframe, APB Reloaded či Borderlands 2. V celkovém součtu toho nejvíce všichni uživatelé Steamu dohromady nahráli také v Empire: Total War, Football Manager 2014, Shogun 2 či Fallout: New Vegas.

Při uplatnění jiné statistické metody, která není tak přesná, bodují Assassins Creed 4, Dragon Age: Origins, Europa Universalis 4, NBA 2K14, Mount and Blade: Warband, XCOM: Enemy Unknown a dokonce Farming Simulator 2011. Určitě doporučujeme prohlédnout i ostatní výsledky průzkumu na této stránce.

Read this next