Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Level přiznal finanční potíže a složité rozhodování, co dál

Mluví o nevýdělečném provozování časopisu.

Když se o takových nepříjemných věcech píše v úvodníku, který začíná potřebou promluvit si, musí být situace vážná, jinak by se to určitě nedělo. Takový pocit si mnozí čtenáři právem odnášejí z počátečního textu v posledním 244. čísle Levelu, který navazuje na vynechání srpnového čísla a zrušení plné hry.

"Zrušení plné hry ušetří finance, které můžeme použít na další fungování Levelu, protože se nám zcela upřímně hodí každá koruna. Týká se to zejména jarního a letního období, kdy prodeje všech periodik klesají a společně s tím se snižuje zájem inzerentů," doslovně citujeme z úvodníku zveřejněného nyní už i na homepage.

Redakce Levelu v něm dále tvrdí, že nejsou "klasické vydavatelství" (myšleno "velké" jako předtím Burda?), takže prý nedisponují rezervními kapacitami (čtěte financemi) na to, "aby pokryli ztrátový nebo nevýdělečný provoz i několik měsíců po sobě", něco podobného si prý nemohou dovolit.

V kontextu s předešlou větou výše se tak nepřímo dozvídáme, že časopis už déle není v dobré kondici. A že vydavatelství Naked Dog pravděpodobně nemá schovanou část z hrubých tržeb za Level (~500-700 tisíc korun za každé uvedené číslo při známé ceně i odbytu) během minulých Vánoc nebo hrami nadupané zimy. V těchto obdobích bývají příjmy větší a všechny odpovědné firmy v byznysu jejich část ukládají bokem nebo aspoň zbytečně nerozhazují (např. za pracovní cesty), aby pak v suchém období roku při špatném hospodaření nemusely zavřít krám.

"Když jsme tedy řešili, jestli zrušit plnou hru, nebo zdražit Level, což byla druhá možnost, bylo rozhodnutí jasné," vysvětluje šéfredaktor Martin Bach jejich momentálně nezáviděnihodnou situaci. Také tím nepřímo odpovídá na námitky, proč časopis nemůže být po vyhození plné hry zlevněn, jak někteří požadovali, protože by pak nepřežil.

Co bude dál s předplatiteli, kteří se za 980 Kč uvázali k ročnímu odběru s vědomím pravidelného měsíčního dostávání (teď odpískané) plné hry, se zatím neví a redakce od 17. července na žádné dotazy nespokojených čtenářů na oficiálním Facebooku nereaguje: "Vážená redakcia Levelu, chcel by som vedieť, akú kompenzáciu poskytnete predplatiteľom za zrušenie plnej hry. Verím, že ste nečakali len na moment, kedy si väčšina predplatiteľov obnoví ročné predplatné."

Poslední nová informace z úvodníku včerejšího čísla prozradila, že Level je vlastně pouze fanouškovským projektem, který navzdory ceně 99 Kč překvapivě nefunguje na standardní komerční bázi. Apeluje totiž na čtenáře i potenciální inzerenty před zahájením hlavní sezony veřejným naříkáním (jinak to asi takto podané a se všemi souvislostmi přes veškerou snahu nazvat nelze), že trojici "zachránců" časopisu - Martin Bach, Petr Poláček, Ondřej Průša - za uplynulých 13 měsíců (od června 2013 do července 2014) nevynesl Level ani korunu. Tedy že zdrojem jejich příjmů musela být paralelní práce ještě někde jinde. Početná základna externích autorů prý ale honoráře dostává, o to se nemáte bát.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments