Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

GLOSA: Lepší náhražka Free to Play

Zamyšlení nad víkendy s velkými hrami zdarma.

Jsem zatvrzelým odpůrcem konceptu Free to Play her. I kvůli nedávné zkušenosti s Dead Island Epidemic nesnáším mikrotransakce a hnusí se mi jejich vynucování. O tomhle všem už dlouho přemýšlým, snažím se najít nějký F2P titul, který by hráče neznásilňoval a asi brzy si vyleji srdíčko v další glose. Teď se však chci zaměřit na velké plné hry zadarmo, což je trend posledních týdnů, který se mi moc zamlouvá.

Herní molochové, které často kritizujeme za vypočítavé a nadřazené chování k zákazníkům, za přemrštěné ceny a za zahleděnost do sebe samých, totiž nejsou zase až tak špatní. Alespoň se mi to zdá z víkendových či týdenních akcí, kdy nabízejí své hry zdarma k vyzkoušení. Právě skončený víkend byl v tomto směru extrém, protože se sešla spousta kvalitních kousků z let minulých i měsíců nedávných. Nedávno jsem využil týdne Battlefield 4 a dohrál během akce jeho singl, na který mi minulý podzim při běhání po hutném mulťáku nevystačil čas. Sice to nebyl zrovna nejlépe investovaný čas, osobně bych singl oznámkoval maximálně pětkou. Přesto jsem rád, že mi EA tuhle šanci dali. Díky!

V minulých dnech takto šlo bezplatně vyzkoušet všechny vlastnosti Borderlands 2 (mimochodem, moje volba), Titanfall, PvY Garden Warfare (příšerné, už jsem testoval), Kingdoms of Amalur: Reckoning nebo Dishonored. To je slušné ne? Sice tím vydavatelé sledují jasně dané cíle - ať už propagaci zanedlouho vycházejícího pokračování nebo zvýšení prodejů multiplayerových titulů a jejich DLC. Šikovní hráči ovšem dokáží singlovky dohrát za ty dva až tři dny, tedy zdarma. A ti kteří ne, si hru možná koupí, aby neztratili dosažený postup.

Každopádně mě nenapadá nic moc negativního, na co bychom si my hráči mohli stěžovat (pozn. redakce: počkej v komentářích!). A tak bych chtěl všem hodným vydavatelům - EA, Take 2, Bethesda - poděkovat, za nabídnutou šanci si bez placení zahrát takové pecky, které přitom ani nejsou tak staré. A hlavně bych chtěl, aby si všichni ti, kteří utápí svůj čas v uměle prodlužovaných F2P hrách zažili, co "hraní" znamená pro lidi, kteří s ním začínali v devadesátých letech nebo i dříve. Díky!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.
Comments