Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Zájem o vývoj mobilních her klesá

Oproti tomu obliba konzolí u tvůrců roste.

Kdo by to byl ještě před rokem odhadoval? Tehdy se zdálo, že nové konzole budou mít velice obtížnou pozici pro soupeření s výrazně levnějšími mobilními hrami na zařízeních, které mají lidé u sebe pořád a nevyžadují tak vysokou pořizovací investici. A najednou je všechno jinak.

Britští vývojáři her se začínají do budoucna zajímat hlavně o tvorbu her pro PlayStation 4 a Xbox One. Dosud sice u nich jasně dominují iPhone a iPad, pro něž něco kutí 73 procent autorů, ale desetina z nich plánuje přeplněný trh na iOS opustit. Obliba Androidu zůstává neměnná. Člověk se musí ptát, zda to nějak nesouvisí se zavřením Disney Mobile Prague?

Z čerstvého průzkumu asociace TIGA vyplynulo i to, že ačkoli je PC stále hlavní platformou pro vývoj her, i tady řady tvůrců o něco prořídnou.

Polovina ze stovky respondentů uvedla, že se teď hodlá soustředit na nové stolní konzole (52% na X1 a 48% na PS4). Přičítá se to zejména investicím Microsoftu a Sony do programů pro nezávislé hry. Nehledě na to, že oproti starým platformám na těchto konzolích pořád neexistuje tak tvrdá konkurence.

Read this next