If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Máme dost nesnášenlivosti v herní komunitě, vyzývá tisícovka vývojářů

Otevřený dopis chce změnit klima v branži.

S rapidně rostoucí oblibou sociálních sítí, které značně urychlily tok informací, napřímily komunikaci a staly se zdrojem spousty zpráv, které bychom se jinak nedozvěděli, přišly i související nevýhody. Prakticky kdokoli si může nevybíravě otevřít ústa vůči tvůrcům čehokoli (nejen her) či známým osobnostem, které se proti těmto výpadům musejí obrnit pořádnou imunitou. To, co by lidé do očí normálně neřekli, jim pod rouškou zejména Twitteru připadá v pořádku, ačkoli to normální určitě není.

Nenávistnou atmosféru v herní branži, která už řadu śchopných lidí odradila od snah něco udělat a donutila je k odchodu, případně jim čtení těchto sprostých vzkazů na sociálních sítích nevyhnutelně kazí pomalu každý den v práci (musejí-li je povinně sledovat a nemají-li na to komunitního manažera), chce změnit nová iniciativa.

Nezávislý herní designér Andreas Zecher v otevřeném dopise adresovaném herní komunitě vyzývá k podniknutí kroků, aby se mohla stát příjemnějším místem k životu:

"Věříme, že kdokoli, nehledě na jeho pohlaví, sexuální orientaci, národnost či víru, má právo hrát hry, kritizovat hry a vytvářet hry, aniž by byl obtěžován nebo mu bylo vyhrožováno. Pokud uvidíte výhružky násilím nebo ublížení v komentářích na Steamu, YouTube, Twitch, Twitteru, Facebooku či Redditu, prosíme, ať strávíte chvilku jejich nahlášením správcům sítě. A pokud spatříte nesnášenlivé či ubližující výroky, veřejně se vůči nim postavte. Děkujeme."

Tento dopis, který se snaží přimět hráče k aktivnímu potírání zla a netolerance namísto jeho pasivního tolerování, jak je dosud zvykem, už podepsala skoro tisícovka vývojářů. V seznamu signatářů figuruje i spousta věhlasných jmen z velkých slavných herních studií, jako BioWare, Rockstar, Double Fine, Blizzard, EA, DICE, Paradox, Epic, Splash Damage, UbiSoft, Telltale, Sony, Microsoftu a řady dalších.

Za nás palec nahoru.

Cover image for YouTube videoWomen as Background Decoration: Part 2 - Tropes vs Women in Video Games

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments