Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Xboxové hry prý půjde streamovat do prohlížeče na PC

Drby o nové službě přímo od Microsoftu.

Pamatujete, jak Microsoft rád a často tvrdí, kterak chce PC hráče masivně podporovat, ale skutek pořád utek? Tohle by mohlo být právě tou peckou, co měl na mysli.

Podle zdroje serveru NeoWin se Microsoft brzy chystá spustit novou streamovací službu, ve které bude nabízet majitelům PC hraní Xbox 360 a Xbox One her přes běžný internetový prohlížeč (Internet Explorer nebo Chrome).

Tato služba má být oficiálně obrandována Xboxem a zajišťovat ji přímo Microsoft z jeho datového centra, resp. z cloudu, do nějž v minulosti investoval značné prostředky.

NeoWin zaslechl, že prý Microsoft v poslední době učinil značný pokrok (že by snad to předvídání příštích činů hráče?) v tom, jak zredukovat prodlevy při takovémto streamování. Tudíž chce poskytovat PC hráčům plnohodnotný zážitek jako na Xboxu, včetně funkčního dashboardu (!).

Hrát tímto způsobem mají jít nejen staré tituly pro Xbox 360, ale dokonce i ty nové pro Xbox One. Zde se pochopitelně nedá než pozastavit nad tím, proč se tedy tolik tlačí X1 exkluzivity, když by se touto cestou nabídly i na PC a hardcore hráči by tím pádem ani nemuseli konzoli kupovat? Na druhou stranu se možná kalkuluje s tím, že někteří lidé si pak raději ten Xbox natrvalo pro sebe koupí, protože to bude finančně výhodnější, než aby takto jen utráceli za "půjčovné" konzole i her.

Překážkou ve zprovoznění má být dle NeoWinu strach third-party výrobců her, že po spuštění takové služby mohou být ohroženy jejich současné tržby z konzolových verzí. I proto se předpokládá, že by se xboxové hry daly streamovat do PC jen po zaplacení měsíčního předplatného.

V dubnu jsme viděli tech-demo cloudu od Microsoftu a také ho hodně tlačil okolo TitanFall (existuje ale více různých technických řešení, např. pro umělou inteligenci).

Read this next