Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vyšel simulátor přežití v drsných podmínkách

The Long Dark je na Steamu + 6 minut videa.

Venku je taková kosa, až vám jde pára od pusy. Všude hluboké závěje, sněhová vánice bičuje horskou krajinu a vy podle různých nálezů, např. vykolejeného vlaku nebo pekelně zabarvené oblohy, tušíte, že muselo dojít k nějaké katastrofě. Jediným vaším útočištěm, kde neohrožuje divoká zvěř (odežene ji zapálená světlice) a děsná zima, jsou opuštěné dřevěné chalupy či hlídkové věže (velmi podobné té ze hry Firewatch) plné užitečných předmětů k sebrání. Inventář je ostatně velmi propracovaný a člení nálezy do různých kategorií.

Avšak abyste se trochu zahřáli, musíte uvnitř nejprve zapálit stará kamna, což není vůbec jednoduché: potřebujete k tomu něco na podpal, palivo a křesadlo. I pokud se to podaří, což znázorňuje pravděpodobnost úspěchu, vydrží oheň jen po omezenou dobu. Zabývat se budete muset i vaším hladem a žízní, aby vaše ženská postava, která vše vyděšeně komentuje, nezemřela dříve, než dojde na opačnou stranu lesa.

Watch on YouTube

Dojde proto třeba na rozpouštění sněhu nebo ke střelbě na vlka z brokovnice, aby nesnědl zkoleného jelena místo vás. K dostání se k jeho masu (kolik kilogramů, záleží jen na vás) potřebujete něčím vhodným stáhnout jeho kůži, což vyžaduje určitou energii a čas, ale vrátí se vám to pak na kaloriích. Že to nebude jen o venkovním prostředí, dokazují pasáže v temných interiérech (přehrada?), kde si svítíte lucernou (neaktivuje se hned) a nabíhají na vás zvířata, které při střetu na blízko mohou způsobit infekci i ztrátu krve.

The Long Dark je zajímavý simulátor přežití v drsných podmínkách, který se hraje v pohledu z vlastních očí. Jeho alfaverze, zatím bez příběhového vyprávění (úplně nový obsah v tom samém světě), pouze se sandbox módem, čili otevřeným světem k volnému prozkoumávání, dnes vyšla na Steamu a autoři z nezávislého studia Hinterland za Early Access chtějí 20 eur (později se cena zvýší).

Za tuto investici získáte nárok za pár měsíců na celou první řadu této epizodicky vydávané hry, která nemá daleko DayZ či Rust, jen se liší singleplayerem a jednodušší stylizovanou grafikou. Tvůrci říkají, že The Long Dark nabízí již nyní spoustu zábavy, přestože se sandboxový mód neustále vyvíjí, i v závislosti na ohlasy komunity, tudíž některé vlastnosti či systémy mohou ze hry později zmizet.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Long Dark

PS4, Xbox One, PC, Mac

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments