Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Na veletrhu For Games letos nejsou žádné velké hry k vyzkoušení

Skoro nikdo se ho totiž neúčastní.

Vlastní zpráva - Už zítra, ve čtvrtek 2. října začne v letňanském areálu PVA Expo třetí ročník herního veletrhu For Games, který je součástí For Babies / For Toys a potrvá do neděle 5. října.

Ilustrační foto z minulého ročníku

Jelikož v minulých letech přinesl spoustu českých premiér, kdy si návštěvníci z řad široké veřejnosti mohli poprvé vyzkoušet ještě nevydané podzimní hity, snažili jsme se zjistit, co všechno jim za vstupné 180 Kč (+ 150 Kč parkovné) nabídne letos. I kvůli srovnání s novou akcí PlayStation Nation v pražském Mánesu, kterou Sony před týdnem prezentovala jako největší takovou českou událost roku (měla tam lákadla jako Bloodborne, Far Cry 4, DriveClub, LittleBigPlanet 3 či The Order 1886).

Kupodivu většina oslovených domácích distributorů her na dotaz Eurogameru odpověděla, že se letos For Games vůbec neúčastní a tím pádem tam ani nebudou nic ukazovat. Taková odpověď dorazila například od Sony či Playmana, kteří minule byli a výstavu táhli, ale preferovali PlayStation Nation.

V rozlehlých halách na severu Prahy nanajdete stánky Comgadu ani Cenegy, kteří by toho přitom měli před nabušenou vánoční sezonou hodně co předvést (namátkou Alien Isolation, Sherlock Holmes, Farming Simulator, Shadow of Mordor, The Evil Within, Borderlands Pre-Sequel, NBA 2K15 atd.). V oficiálním seznamu vystavovatelů chybí také ABC Data (zástupce Activision a v předešlých letech na For Games velmi aktivních EA) či Microsoft, který by zase býval mohl akci využít k pořádnému zviditelnění nově uvedeného Xbox One, ale překvapivě se tak neděje (update: nakonec na akci bylo jen pár konzolí v rohu).

Jedinou výjimku tvoří distributor ConQuest, který do Letňan přiveze 43 konzolí od Nintenda, na nichž si lidé mohou osahat novinky jako Super Smash Bros a Bayonetta 2 (byla už před rokem). Slibuje také slevy na hry od UbiSoftu, konkrétně Splinter Cell Blacklist za 399 Kč (PC) a 499 Kč (PS3/X360). Ceník ConQuestu zde, handheld 2DS snížen na 2490 Kč a Wii U Premium s Nintendo Land za 5990 Kč.

Za řeč stojí ještě stometrová plocha pro hráče oblíbených F2P World of Tanks, o kterou se postará zástupce Wargaming.net, dále expozice Tepfaktoru neboli české „Pevnosti Boyard", nebo možnost otestovat druhou generaci tabletu Nvidia Shield.

"Letošní 3. ročník veletrhu videoher a interaktivní zábavy For Games nabídne návštěvníkům opět to nejlepší z herního trhu u nás," tvrdí organizátor ABF v tiskové zprávě s pozvánkou - navzdory výše potvrzené nepřítomnosti většiny distributorů i podivné absenci prakticky všech nejzajímavějších podzimních her i obou nových stolních konzolí. Na druhou stranu to až nečekaně přesně vypovídá o měnícím se domácím trhu oproti stavu před pár lety.

Proč to letos takto dopadlo a proč For Games v tomto směru zklame (na rozdíl od dětí jdoucích si tam pro podpisy od Lets playerů), není jasné, organizátor nereaguje na emaily. V kuloárech se šeptá o nedohodě firem s AHP (Asociace herního průmyslu), která veletrh stále zaštiťuje, ale letos nepořádala ani předávání cen Boom a na jejích stránkách se o zítra startujícím veletrhu nic nepíše.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments