Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Alfa Kingdom Come je venku, podívejte se na hraní této nádhery

Prozkoumávání malebné vesničky v přírodě.

Dnešek je pro pražské studio Warhorse velmi významný, protože poprvé nechává hráče zvenčí vyzkoušet ranou verzi jejich středověké RPG simulace Kingdom Come: Deliverance (exkluzivní preview, vše o hře, poslední trailer), kterou dodělávalo doslova za pět minut dvanáct.

Přístup do alfatestu existuje jen pro podporovatele vyšší třídy (Baron) z Kickstarteru, ale dá se zakoupit i nyní na homepage za necelou tisícovku korun. Váš unikátní klíč pak najdete v patřičné sekci po přihlášení ve vašem profilu a klíč zadáte na Steamu jako "Redeem code" pro download alfy.

Pozitivem je na současné poměry malá velikost pouze 2,5 GB, kterou odráží i nabídka obsahu a možností, co lze v alfě dělat. Je to logické, spíš ji berte jako takové technologické demo i pro prověření výkonu upraveného CryEngine na různých konfiguracích počítačů (probírá se např. zde a zaznívá chvála za rychlý chod).

Watch on YouTube

Hře se již teď od prvních okamžiků nedá upřít velmi specifická atmosféra, odlišná od všeho ostatního, která úspěšně navozuje pocit, jako byste se ocitli uprostřed krásné přírody kdesi na kopcovité Vysočině se zapomenutou vesničkou uprostřed lesů. Vaše úvodní krůčky obklopují ovocné stromy a hustá vegetace na rozkvetlých loukách, která se pohybuje ve větru a slunce se odráží na mokré nezpevněné cestě k potůčku v úodlí. Nebáli bychom se říct, že vše výborně zafunguje jako reklama k návštěvě venkova České republiky pro západní turisty, pro které je tohle pravá exotika (podobně jako u DayZ).

Přítomné základní herní principy zajistí, že narazíte na obyvatele obdělávajícího jeho políčko a můžete s ním hodit řeč (dobový font bohužel není moc čitelný) ve větveném dialogu s ještě trochu prkennou kamerou. I ve vesničce mezi pobíhajícími slepicemi to žije, kdy si každý jde za svými každodenními povinnostmi, aniž by si vás nějak extra všímal, přesně jak se slibovalo. Nechybí kovárna a vstup do interiérů chaloupek, kde pohovoříte s dalšími lidmi a najdete různé předměty nebo rozdělaný oheň. Součástí je i plynulé střídání denní doby.

Watch on YouTube

V alfě se jinak dá splnit pouze jeden menší úkol týkající se sehnání luku, abyste vyzkoušeli své schopnosti v minihře s lukostřelbou. Hraní spočívá převážně v objevování, co vlastně jde dělat, než aby vás někdo vedl za ručičku. Jsme si jisti, že se časem vynoří nějaké skryté easter eggy, jak se dostat do vedlejší lokace nebo co dalšího vykonat apod. Funkční inventář se správou oblečení je rozdělen na čtyři sekce pro hlavu, ruce, nohy a tělo, což zatím testeři kvitují.

Beta s více obsahem má vyjít ve 3. čtvrtletí příštího roku a plná verze Kingdom Come na přelomu let 2015 a 2016.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Kingdom Come: Deliverance

PS4, Xbox One, PC, Mac, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments