If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Xbox One má v Americe nakopnout zlevnění

Navzdory růstu odbytu v létě. Jak to chápat?

Microsoft se na jednu stranu pochlubil, jak se mu dařilo. Zároveň ale dnes přišel s krokem, který vypovídá o tom, že s tím asi nebyl úplně spokojen a že ještě musí přitvrdit.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se na celosvětový trh vyexpedovalo 2,4 milionu konzolí Xbox. To je součet Xbox 360 a Xbox One, přičemž přesný poměr je opět záměrně zahalen tajemstvím. Úspěchem každopádně je, že jde o dvakrát vyšší číslo než na jaře (1,1 mil.) i o 102% více meziročně, což se připisuje hlavně oficiálnímu uvedení konzole ve 28 nových zemích.

A dnes ta samá firma oznámila, že v USA přikračuje k snížení ceny Xbox One bez Kinectu o 50 dolarů. Takže bílý model se Sunset Overdrive i model s posledními dvěma díly Assassins Creed stojí nově 350 dolarů (namísto 400), v přepočtu 7350 Kč (+ daň dle daného státu USA) a 1TB model s Call of Duty Advanced Warfare 450 dolarů.

Cover image for YouTube videoXbox One Holiday Promotion

Toto zlevnění, prezentované jako vánoční akce platící od 2. listopadu do začátku ledna ve vybraných řetězcích v USA, navazuje na nedávný obdobný krok ve Velké Británii. Nedá se ale předpokládat, že by u nás nastal totožný scénář, když od začátku stojí bundly se Sunset Overdrive i s Assassiny nízkou cenu jen 10790 Kč (skladem od 4.11.).

"Chceme, aby tohle byly nezapomenutelné Vánoce pro všechny fanoušky Xboxu po celém světě," komentoval to šéf Xboxu Phil Spencer a dodal: "Jen na Xbox One můžete hrát nejočekávanější velké exkluzivity a inovativní nezávislé hry roku." Zjevně tím narážel na to, že na PS4 si na dvě velké hardcore exkluzivity musíme počkat až do února (The Order 1886 a Bloodborne).

Je docela nezvyklé, aby se právě dva měsíce před Vánocemi, kdy vždy prodeje bývají nejvyšší a není potřeba zákazníky tolik motivovat k akci, sahalo po takovém zlevnění. Microsoft tím ale zajistil, že je Xbox One o 50 dolarů levnější než PS4, která nyní na Amazonu stojí 400 dolarů a není k ní přibalena žádná hra.

Jak bude Sony reagovat, když její poslední balení s DriveClub (aktuálně zlevněné už i na Xzone na 10790 Kč) neklaplo kvůli problémům s hrou, na níž i zastavila reklamní kampaně a je komentátory nazývána dosud největším fackovacím panákem PS4, a nemá tím pádem na hlavní sezonu žádnou pořádnou exkluzivitu kromě LitleBigPlanet 3? Zachránit to může z jejího pohledu jedině lákavé balení PS4 s remasterovanou verzí GTA 5 nebo nějaké další bonusy jen na této platformě.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments