Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nezastavitelná PlayStation 4. Už je na 13,5 milionu kusů

Tržby raketově rostou, VITA klesá.

Když Sony v pozvánce do Vegas mluvila o oslavě vítězství, nebylo přesně specifikováno, co tím myslí. Nyní to už víme.

Podle nejnovějších údajů si k 30. září 2014 celosvětově koupilo PlayStation 4 celkem 13,5 milionu lidí. Na toto číslo počet vystoupal po nárůstu o 3,3 milionu konzolí v minulém čtvrtletí (červenec-září 2014), které se tak stalo druhým nejúspěšnějším od loňského startu (kdy šlo o 4,5 mil.).

V Sony tak mají důvod k radosti, protože tržby herní divize meziročně vzrostly o 84 procent a celé divize her / služeb o 80 procent. Oproti tomu příjmy z handheldů klesly, s odbytem VITA+PSP atd. o 100 tisíc méně kusů navzdory startu PS TV např. v Japonsku.

Stará PlayStation 3 přesto pořád frčí, když si v minulém čtvrtletí připsala prodeje 800 tisíc kusů. A službu PlayStation Plus má předplaceno 7,9 milionu uživatelů, aniž by bylo jasné, kolik z nich na PS3 a kolik na PS4. Každopádně Sony dnes také řekla, že do Číny hodlá přinést PS4 začátkem příštího roku.

Jak dodávají kolegové z MCV, přímé srovnání výsledků s Xbox One není možné, protože Microsoft nezveřejnil žádná data od dubnových vyexpedovaných pěti milionů. Aby se vyhnul porovnávání s PS4, raději poslední měsíce vždy řekne jen součet kusů X360+X1.

Odhaduje se, že co do expedice na trh (tedy nikoli prodané kusy koncovým majitelům jako u Sony) může být tak zhruba na 7 milionech, když od 1. dubna do 30. září vyexpedoval 1,1 + 2,4 milionu konzolí a tak polovinu z toho mohl dělat starý X360.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments