Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PREVIEW Just Cause 3

Všechny nové informace na jednom místě.

Čtyřiadvacet hodin po oznámení se z Game Informeru vynořila spousta podrobností o Just Cause 3 pro PS4, X1 a PC (2015).

Velikost mapy bude stejná jako ve dvojce, nadstandardních 400 mil čtverečních, ale tentokrát se můžete těšit na více vertikální akci ve větším terénu díky novému enginu. Skydive, base jump, free dive v otevřeném světě bez jakýchkoli omezení, opět ve městech, na ostrovech, v horách či v jeskyních.

Špatnou zprávou je, že ani v novém dílu kupodivu nebude zabudován žádný oficiální multiplayer, jen nějaké "online komunitní funkce" (žebříčky atd?). Nicméně modifikace samotných hráčů na počítačích mají být nějak podporovány tvůrci, kteří se do Avalanche rekrutovali i z řad vývojářů Ratchet and Clank, inFamous, Assassins Creed, Far Cry či Burnoutu.

Naopak pozitivně zní příslib, že ve hře opravdu nenaleznete žádné mikrotransakce, ani někde schované. Ty uniklé obrázky prý byly staršího data, kdy ještě JC3 mělo odlišný koncept, ale pak bylo předěláno do jiné, stávající podoby. Ta se oproti minule má lépe ovládat (týká se i padáku či létání vzduchem), kdy má mít stisk tlačítek rychlejší odezvu ani nemusíte tolik zaměřovat.

Ve hře bude jakýsi příběh - pojednávající o fiktivní republice Medici ve Středozemí, kterou sužuje nadvláda krutého diktátora, generála Di Ravella, kterého vy coby Rico Rodriguez zkusíte všemi prostředky svrhnout - ale spíš jen jako doplněk. Prim opět sehraje sandboxové řádění. To vypukne ve vojenských základnách, přístavech, vězeních či v komunikačních zařízeních.

V první misi bude dle Game Informeru úkolem osvobodit malé město ovládané propagandou. Navštívíte tedy policejní stanici, do které si vytvoříte vlastní cestu hozením granátu a destrukcí její zdi. Čím větší zkázu rozpoutáte, tím jako v GTA vzroste váš tzv. Heat, ale nemusíte se nikde schovávat nebo utíkat (do už osvobozeného města, z nějž se stane základna rebelů), aby vám přestal dál růst. Stačí například zabít strážného, který přivolával posily. Zbraně mají být celkově účinnější a máte cítit jejich váhu.

V bojích vám vypomůže efekt, že obrazovka po utrpění zásahu ztratí barvy, tudíž nepřátelé budou zřetelněji vidět a snáze je najdete. Lékárničky či automatické doplňování zdraví tu chybí, stejně jako možnost skrčení či úskoky. Na levé straně obrazovky jinak spatříte seznam úkolů, které ještě máte zničit - třeba s nově neomezenou zásobou C4, která ale už nepůjde házet. Veškeré upgrady, které najdete, budou fungovat ve všech typech pohybovadel, později si zasloužíte přístup i do těch armádních.

Stejně jako v Just Cause 2 můžete s vystřelovacím hákem k sobě přivázat dva různé objekty, abyste tím docílili zábavných situací nebo splnili určitý cíl. Novinkou je, že tato funkce nyní bude fungovat i na dálku (připoutáním ke kterémukoli objektu v prostředí) a že k likvidaci protivníka už nepotřebujete nějaký pohybující se objekt. Kreativní hráči takto vymyslí i tři různé připevnění v tu samou dobu, takže JC3 vlastně bude i logickou hrou.

Sundání obří sochy provedete za pomoci lana, jindy zesměšníte hlídače přivázáním ke zdi nebo k dopravnímu prostředku. Helikoptéry se už ve trojce nezmocníte mačkací minihrou, nýbrž pouhým přichycením se k ní, jindy ji prostě naložíte výbušninou a necháte svému osudu. Podobně také vylezete do vyšších pater budov, dokážete zničit most nebo unesete auta. Těšit se můžete na ovládání rychločlunů, tryskáče, helikoptér, sporťáků s turbem či superbiků.

Trvanlivost hry pak podpoří speciální mise s výzvami nebo sbíratelné předměty. Odreagovat se můžete i u arkádového závodního módu, kam lze přivolat i vlastní vozidlo a pak soupeřit s přáteli nebo s vaším duchem, což je prý oblast, kde se zužitkují zkušenosti tvůrců Burnoutu.

Ve Wingsuit výzvách se zase po hráči bude chtít, aby proletěl kruhy, kdy z těch obtížnějších vypadnou bonusy. Restartování takových výzev je prý rychlejší než drříve a wingsuit aktivujete jednoduše jediným tlačítkem, podobně jako padák, což se hodí při přesunu z vyšší nadmořské výšky z hor do údolí. Mimochodem, víte, že Just Cause 2 je právě zlevněno o 80 procent na 3 eura?

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Just Cause 3

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments