Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Může ochrana Denuvo např. u Dragon Age snížit životnost vašeho SSD harddisku?

Zatím jen ve fázi alarmujících spekulací.

V tuto chvíli se jedná pouze o neověřenou informaci, která není podložena nezávislými testy od odborníků. Může se ukázat jako čirý nesmysl, přesto považujeme za důležité o této věci reportovat, protože pokud by se potvrdila, i třeba jen částečně, mohl by to být časem docela závažný problém pro mnohé PC hráče.

V článku na Asidcast se s odvoláním na řadu diskusních fór jako Reddit, RPGCodex či NeoGAF dnes vášnivě probírá, jestli relativně nová protikopírovací ochrana Denuvo použitá po říjnovém Lords of the Fallen naposledy v aktuálním Dragon Age: Inquistion může ničit harddisk ve vašem počítači.

Někteří tamní přispěvovatelé zjistili ze speciálních aplikací pro monitorování a analýzu systému, že DRM Denuvo vykazuje abnormálně vysokou aktivitu v používání RAM a harddisku. Souvisí to s tím, jak je ochrana vymyšlena, aby se nedala tak lehce cracknout.

"Během jedné hodiny je programovací kód u spouštěcího souboru Lords of the Fallen prohnán pamětí RAM a zápisem na harddisk až 150 tisíckrát. To je až 10 tisíckrát více, než je běžné. DRM totiž neustále dekryptuje kód hry do paměti a následně ho zase dešifruje zpět. Ačkoli části kódu jsou poměrně malé, jen pár kilobajtů, ukládají se všechny do jednoho paměťového bloku. Pokud tedy budete takovou hru hrát delší dobu, například 4-8 hodin, můžete se pomalu s tímto blokem na SSD harddisku rozloučit," varují pisatelé ve fóru.

Jinými slovy, podle těchto neověřených hlasů hrozí, že pokud budete trávit u her s ochranou Denuvo spoustu času (což zrovna u nového Dragon Age není nic těžkého), snižujete si tím prý životnost vašeho harddisku oproti situaci, pokud byste s ním dělali něco jiného nebo hráli jiné hry bez této konkrétní DRM.

Existují ale i názory, že může jít o fámu, protože na pomalejším ne-SSD disku by asi hra vůbec nestíhala normálně fungovat, pokud by se skutečně vyžadovalo tolik zápisů na disk v tak krátkém intervalu. Lidé, kteří už Dragon Age hrají, nepotvrdili údaje z přiloženého obrázku, že by snad hra zapsala a načetla na disk 4159 GB (prý tak činí mnohem méně, viz obrázek po 20 minutách hraní níže).

Jiní zase tvrdí, že za pouhých 40 minut hraní dosáhli 30 GB načtených a zapsaných dat, což by bylo extrémní číslo. Vyplynulo by z toho mimojiné, že váš harddisk nadměrně přetěžujete a že byste už po celkem 162 hodinách s takovou hrou běžící na Denuvo DRM ztratili záruku, kterou např. Seagate na SSD standardně poskytuje.

Teprve se uvidí, jestli tyto hrozby budou potvrzeny nebo je někdo lehce vyvrátí - jako se tomu stalo nedávno u podobných spekulací kolem GTA 5 PC, které Denuvo používat nebude.

Jisté je nyní pouze to, že RPG Dragon Age Inquisition opravdu používá tuto ochranu, protože se o tom píše i v podmínkách EULA u hry: "PC verze tohoto software používá online aktivaci na Originu a Sony DADC Austira AG Denuvo technologii pro ochranu obsahu". Aplikování tohoto DRM mimochodem může v budoucnu hodně zkomplikovat vznik případné češtiny, nehledě na spoustu jiných překážek z dřívějška.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PC
About the Author

Redakce

Contributor

Comments