Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Gabe Newell vrací Hatred zpět na Steam

Šéf změnil rozhodnutí kolegů a omluvil se.

Lepší reklamu si snad polští tvůrci kontroverzní akce nemohli přát. Vděčí za ni ploché struktuře řízení Valve, kde mají běžní zaměstnanci větší svobodu a pravomoci než jinde, ale zase to někdy může vést k podobným otočkám.

Krátce poté, co bylo včera chystané Hatred odstraněno z platformy Steam Greenlight se zdůvodněním, že tam hra není žádoucí, ač se ji tam do té doby velmi dařilo a lidé o ni projevovali značný zájem, se probral šéf Valve Gabe Newell a napsal vývojářům následující dopis:

"Zaslechl jsem, že jsme sundali Hatred z Greenlight. Protože jsem nebyl moc rychlý, zeptal jsem se interně kolegů ve firmě, proč jsme to učinili. Vzešlo z toho, že to nebylo správné rozhodnutí, takže vaši hru vrátíme zpět online. Přijměte prosím mou omluvu. Steam je o vytváření nástrojů pro tvůrce obsahu a zákazníky. Hodně štěstí s vaší hrou. Gabe."

Je nesmírně sympatické, že firma jako Valve má odvahu veřejně přiznat chybu a rychle přehodnotit svůj postoj, za což nepochybně získá kladné body u publika.

Podle slov Newella se zdá, že mu jde především o princip a základní filozofii jejich služby. Nehledali bychom za tím nějakou snahu přiživit se na kontroverzi kolem násilného námětu hry, to nemá v jeho pozici zapotřebí. Pokud by se Valve chtěli stát cenzorem, museli by ze Steamu odstranit i řadu starších problematických her, jak argumetnovalo studio Destructive Creations. Hranice mezi tím, co je ještě násilností v pořádku a co už ne, je vždy velmi tenká a málokdo chce být soudcem, který to bude řešit.

Více o Hatred plánovaném na léto 2015 v oznámení.

Read this next