If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Lizard Squad vysvětlují motivy jejich shození PSN/Xbox Live

Co tím sledují? Jak toho dosáhli a co za to mají?

Od středy dodnes naplno nefungují online služby či multiplayer na konzolích PlayStation a Xbox (info), což se dokonce dostalo i do včerejších televizních zpráv v ČR.

Navzdory zprávám od Sony či od Microsoftu, že se jejich síťová infrastruktura pomalu vzpamatovává a začíná fungovat obchod či základní funkcionalita, spousta uživatelů i v sobotu odpoledne zažívá značné potíže a nejde jim například nic stahovat. Někomu prý k připojení na PSN pomohl tento dočasný krok se změnou nastavení MTU na 1473.

Útočníci, záměrně neříkáme hackeři, ze skupinky Lizard Squad si naplno užívají mediální pozornost a rozdávají rozhovory předním mainstreamovým médiím, včetně rádia BBC. V nich vysvětlili jejich motivy pro tyto DDoS útoky, dle ArsTechnika prý v rekordním rozsahu celkem až 1,2 terabitu za vteřinu, které o svátečních dnech znemožnila běžným lidem užít si online hraní či služby.

"Chceme ukázat na nekompetenci Microsoftu a Sony. Jsou retardovaní a vůbec nerozumějí počítačům, měli by si najmout někoho lepšího, kdo ví, co dělá. Vzali si firmy, které jim slíbily zastavit útoky, ale šlo o lháře. Pokud by obešli vězení a sebrali tam lidi usvědčené z internetové kriminality, měli by větší šanci zabránit útokům. Pokud bych já dělal v Microsoftu či Sony a měl dostatečně velký rozpočet jako pár milionů dolarů, nakoupil bych si širší pásmo, speciální zařízení a správně ho nakonfiguroval, abych útokům kompletně zamezil. Je to jen o schopnostech," tvrdí člověk s přezdívkou Omari v rozhovoru pro DailyDot. Také se mu nezamlouvá zpoplatnění multiplayerových her na PS4 i X1.

Jak vidno, Lizard Squad strašně touží po tom, aby je některá z obřích korporací zaměstnala namísto firem, které se jim o internetové služby a servery starají v současnosti. Tak jako únoscům v reálném světě či teroristům jde ale také o mediální pozornost a o peníze:

Když jim Kim Dotcom, multimilionář a zakladatel sdílecích serverů v reakci na nastalou situaci nabídl 3000 placených voucherů - v hodnotě po 50 dolarech na MegaPrivacy - výměnou za to, že přestanou útočit na Xbox Live a PlayStation Network, souhlasili. Na pár hodin zavládl klid "zbraní", zatímco skupinka prodala stovky voucherů na černém trhu, čímž si mohla bleskově vydělat řádově stovky tisíc korun. Pak ale útok opět obnovila, než v noci na dnešek veřejně prohlásila, že její akce končí a že se bude zaměřovat na jiné, neherní cíle (předtím se hlásila k podílu na odstřihnutí Severní Koreje od internetu). Předtím ještě vyžadovala tisíce retweetů jejich příspěvků nebo nasbírání tisíců fanoušků na Twitteru, aby akci stopnula.

Ptáte se, jak je vlastně možné, že Lizard Squad dokáží opakovaně ochromit síťové infrastruktury gigantů, kdykoli se jim zachce? I na to poskytli odpověď pro DailyDot, zatímco Microsoft a Sony o detailech raději mlčí a jejich technici nepochybně neprožili příjemné Vánoce s rodinami.

"Máme přímý přístup ke klíčovým routovacím prvkům celého internetu, které jsou připojeny na hlavní podmořské kabely a které zajišťují veškerý síťový provoz mezi Amerikou a Evropou. Když k tomu přidáte partu zkušených lidí s určitými speciálními dovednostmi, operujeme s konektivitou v řádu 100 gigabitů za vteřinu a díky přístupu k základní infrastruktuře už toho mezi námi a cílem moc není. Ani ruská vláda nedisponuje zázemím a přístupem k provedení útoků rozsahu jako my, zmohla se celkově jen na 100 gigabitů proti nějakým estonským webům," prozradili Lizard Squad něco, co může vést k jejich odhalení. Otázkou je, jestli přístup získali hackem nebo od spřáteleného administrátora těchto strojů.

Výčitky za zkažení Vánoc obyčejným konzolovým hráčům necítí a nehodlají se omlouvat. Prý si užívají stavu, kdy mají moc něco tak velkého podniknout a mohou ovlivnit danou firmu, aby se změnila k lepšímu. Podle jiných slov útočníků pro BBC sledují "vyšší cíle" a odhadem stovky tisíc běžných lidí na konzolích prý v pohodě přežijí, pokud jim nějakých 12-14 hodin nepojedou hry.

"O to, že by nás chytili, se osobně příliš nebojím. Pokud nás dopadnou, tak nás prostě dopadnou. Pak si řeknu, že jsem posloužil dané době, nebo možná skončím tak, že budu firmám pomáhat, aby se zlepšily," uzavřel jeden ze členů Lizard Squard interview pro BBC. V minulosti ho prý nebavilo trávení času v klubech a hospodách, jako jeho vrstevníky, tak raději seděl doma a něco se naučil na internetu. Celý tento vánoční DDoS útok prý začal tak, že se na Štědrý den vrátil domů opilý po oslavě jeho 22. narozenin, dal si slavnostní oběd a pak usedl k počítači...

Cover image for YouTube video

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments