If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Bývalý šéfredaktor Score odešel kvůli dluhům

Otevřeně mluví i o recenzování z pirátských verzí.

Jan Modrák, známý redaktor Score, GameStaru a Oficiálního PlayStation Magazínu v dobách jejich největší slávy mezi 1998-2010, přestal pracovat v herních časopisech už před pěknou řádkou let. Teprve nyní se širší veřejnost poprvé dozvídá, proč se tak po 71 číslech stalo a proč si tuto "trafiku" neponechal dodnes. Vyplývá z toho, že dlužení Score za plnou hru studiu Rake in Grass nebo tiskárnám, kvůli čemuž opakovaně dochází k skluzu vydání, nebyly ojedinělé případy:

"Rozhodnutí odejít ze Score bylo do značné míry dané tím, že jsem tam měl pohledávky. Platební morálka ve vydavatelství [Omega Publishing] byla špatná a i po roce jsem teprve postupně dostával peníze. To byl hlavní důvod. A i kdybych tam byl ještě pět let, tak jsem si říkal, že Score takovou budoucnost nemá. A co pak? Tak jsem si chtěl najít něco jiného a vyzkoušet to, dokud jsem ještě mladý."

Uvedl to společně s mnoha jinými interními informacemi o zákulisí tehdejších tištěných časopisů - včetně recenzování z pirátských verzí, o vztazích s vydavateli, vítaných pozvánkách na výlety do světa, fungování redakce, konfliktech, stylu Andreje Anastasova, podmínkách pro natáčení Score Live či dřevních začátcích a náborovém procesu s "psychologem" - ve starším rozhovoru pro blog Poklady z popelnice. Modrák si nepřál jeho zveřejnění, ale vlivem vnějších okolností ho Jaromír Möwald nakonec tento týden publikoval.

Modrák, který po angažmá v neúspěšných obchodech GameScape či krátkém moderování TV pořadu přesedlal na vývoj jednoduchých her na mobily/tablety pro nejmenší děti (jeho blog už rok zeje prázdnotou), v záznamu mimojiné odpověděl na častý dotaz, proč Score neexistovalo (a stále neexistuje) v nějaké levnější verzi bez DVD s plnými hrami:

"Normální časopis se uživí inzercí, ten si může dovolit stát 80 Kč. Ale v těch herních byl vždy obchodní model postaven jinak a to na příloze. Vylisování CD stálo třeba 15 Kč, napálilo se to za 160-180 Kč, mělo to nějakou hodnotu pro čtenáře, zároveň tam byla velká marže. Bez toho by se ten časopis neuživil, zvlášť ne v době internetu."

Dělat na herním webu na plný úvazek by Modrák navyklý na papír s měsíční periodicitou už určitě nechtěl, ačkoli řekl, že s těmi českými není úplně spokojen a že mu tady chybí blog typu Kotaku. Pokud by za ním někdo přišel s nabídkou práce na herním webu a dal mu na vše velký rozpočet (ono to ještě takhle dnes někde funguje?-pozn.red.), prý by to zvážil, ale soupeřit se zavedenými weby by mu připadalo bláhové. Jinak je podle něj super, že v tak malé zemi existuje tolik médií, což tvrdí vícero lidí.

Ze shodných důvodů jako Modrák později odešli z šéfredaktorského křesla Score i jeho nástupci, např. Lukáš Bašta. V posledním auditovaném měsíci se Score za 200 Kč přitom prodalo 7245 kusů, což je pořád nesmírný úspěch (v hrubých tržbách to dělá hodně přes milion korun měsíčně). Je to o dva tisíce kusů více než o půlku levnějšího Levelu, kterému odbyt klesl o třetinu po zrušení plných her.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments