Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

DirectX 12 u her náročných na procesor až o 50 procent výkonnější

Od MS detaily a video + podporované karty?

V závěru včerejší prezentace Windows 10 (info) došlo na grafické rozhraní DirectX 12 pro hry. A jak správně tušíte, bylo tam také oficiálně potvrzeno, že DX12 budou podporovat jen Windows 10, nikoli starší operační systémy. Pokud tedy nevyužijete velkorysé nabídky MS bezplatně přejít po první rok od startu na Windows 10 (a nechat si je zdarma na daném PC až do konce jeho životnosti), máte s DX12 na Windows 7 a 8.1 smůlu.

Phil Spencer z Microsoftu tam prohlásil: "U her náročných na procesor, DirectX 12 zvýší jejich výkon až o padesát procent." Jako důkaz posloužilo nové srovnávací tech-demo s průletem nad hustě zastavěným velkoměstem na dvou počítačích se stejným hardwarem. Když z něj bylo potřeba vykreslit více detailů v komplexnějších scénách, DX11 verze se zasekla, zatímco ta DX12 běžela plynule dál. Podívejte se na nahrávku:

Watch on YouTube

Vedle klasického povídání, jak je DX12 zásadním upgradem z předchozích generací API, jak vývojáři mohou vyždímat více detailů ze starého hardware či jak z něj hry budou celkově profitovat, došlo i na mobilní hraní: "Jelikož víme, že lidé hrají na mobilech, zaměřili jsme se také na spotřebu baterie, díky čemuž DX12 hry budou energicky o polovinu šetrnější oproti těm samým scénám v DX11," dodal Spencer s tím, že Unreal Engine i Unity už DX12 podporují.

Nvidia již vloni v září přinesla seznam grafických čipů, které si s DX12 plně rozumějí: jsou to GPU Fermi, Kepler a Maxwell. To dle jejích Twitteru i dnes platí, takže např. GTX Titan je kompatibilní.

RockPaperShotgun naopak tvrdí, že podle jejich zjištění si budete muset koupit novou grafickou kartu, abyste využili úplně všech funkcí DX12. Zároveň bez bližšího upřesnění říkají, že z některých DX12 funkcí budou těžit i starší karty. Jedna věc je totiž kompatibilita s DX12, a jiná věc je zužitkování úplně všech vychytávek, které nabídne, až Windows 10 někdy letos na podzim přijdou na trh.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments