Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dobré ráno s Eurogamerem - středa, 28. ledna

Kompletně o Windows 10, DirectX 12 a Microsoftu.

"Dobré ráno s Eurogamerem" vychází ve všední dny obvykle v 6:15 nebo v 9:15 a stručně shrnuje poslední aktuality z videoherního světa, abyste měli co číst cestou do školy, zaměstnání nebo doma u snídaně. Doporučujeme vám také přihlásit se k odběru pravidelného emailového newsletteru.

- Marek Španěl, šéf českého studia Bohemia Interactive, se na DirectX 12 těší a považuje ho za velmi slibný pro PC hraní jako takové, i konkrétně pro DayZ a Arma 3.

- Aby byli xboxoví hráči i majitelé Windows pyšní na to, že jde o produkty Microsoftu, by si moc přál xboxový šéf Phil Spencer. Prý je nic finančně nemotivuje k tomu, aby zabraňoval hrám od dostání se na PC, kde vidí potenciál v oslovení více lidí než na Xboxu.

- Navzdory všem posledním oznámením kolem Windows 10 zůstává Microsoft plně soustředěn na podporu Xbox One, ačkoli chápe určité obavy hráčů, kterým vzkazuje: "Na Xbox One budou vždy unikátní hry a funkce, které na Win10 nenajdete".

- Cross-play titulů, tedy s možností klání PCčkářů proti Xboxářům v jedné hře, letos vyjde více než jen Fable Legends (bude tím dalším Halo 5, viz obrázek níže?). Jinak cross-play má být přístupné i nezávislým vývojářům.

- V posledním čtvrtletí roku 2014 dokázal Microsoft vyexpedovat na trh 6,6 milionu Xboxů, vyplynulo z výroční finanční zprávy. Opět záměrně tají, jaký podíl v tom má X360 a jaký X1. Odhaduje se, že při potvrzeném vyhasínání slávy staré konzole mohl X1 být na 4 - 4,5 mil. kusech, což by znamenalo celosvětová čísla kolem 11 milionů vyexpedovaných kusů.

- Zatím není jasné, jestli bude streamování xboxových her podporovat i tablet Surface 3. Na každý pád ale budete muset mít gamepad, abyste takovou streamovanou X1 hru na Win10 mohli ovládat. Vývojáři se ale musejí rozhodnout, zda hraní na gamepadu nebude handicapem v MP hrách proti lidem na klávesnici, a zda tedy vůbec cross-play dovolit.

- PC hráči nebudou muset u cross-play titulů platit Gold pro hraní online. Microsoft si prý naplno uvědomuje, že by bylo neakceptovatelné chtít po PC hráčích na Windows 10 za mulťák peníze, proto zůstane zdarma.

- Sunset Overdrive na PC nemíří, jeho výskyt v oficiálním videu způsobila jen Xbox aplikace, kde ji dotyčný vlastnil na X1. Fiasko se službou Games for Windows LIVE se prý nebude opakovat.

- Při designování Xbox One už prý Microsoft věděl, v čem bude spočívat přínos DX12.

- Pro designéra Petera Molyneuxe je technologie HoloLens více vzrušující než virtuální realita typu Oculus Rift. Jen doufá, aby propagační video toho nenaslibovalo více, než kolik toho půjde s danou technologií uskutečnit.

- Na virtuální realitu ala Oculus Rift se Microsoft nyní nezaměřuje, hlavní je prý teď HoloLens. Pokud by na trhu jako upřednostňovaný samostatný produkt uspěl, téměř jistě by to znamenalo, že by se přidělala jeho podpora pro PC a X1. Hlavním přínosem HoloLens není hraní, ale to sehraje důležitou roli v jeho multifunkčnosti, např. použití jako displej pro Xbox nebo pro streamovaný obsah.

- Co se stalo s projektem IllumiRoom? Odpovídá Larry Hryb aka Major Nelson: "Vždy jsme to nazývali jen technologickým demem, nikoli hotovým produktem, který si budete moci koupit. Spoustu lidí IllumiRoom zaujalo, ale mysleli jsme to spíš na ukázání, co dokážeme, a teprve pak jsme řešili, jak s tím naložit. V Microsoftu pracuje spousta chytrých lidí, kteří dovedou vyzkoumat spoustu skvělých věcí, které nutně hned nemusí být produktem."

- A kde že je ta obrovská novina, kterou čekali PC hráči na prezentaci, ale nedočkali se ji? Podle Phila Spencera o tom prý v Microsoftu pořád diskutují, protože vědí, že PC hráči od nich toho chtějí více.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments