Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Hardwarový týdeník hráčů

Nvidia nakonec taktování dovolí, Microsoft láká na GDC a virtuální realita na vzestupu…

Pomalu končí další týden, což mimo jiné, znamená, že se s redakcí GamingWare můžete podívat, co se událo ve světě herního hardware. Lenovo chystá novou verzi populárního stroje Y50, MSI představilo opravdu mega podložku, Nvidia „dostala lekci". Asus myslí také na majitele malých skříní a DirectX 12 opět ukazuje, že je, na co se těšit.

- Populární herní stroj s označením Y50 od Lenova se dočkal nové verze. Hlavní novinkou je aktuální grafická karta Nvidia GTX 960M, kterou najdete ve všech dostupných variantách. Celkem jsou tři a dostat můžete až 8 GB RAM, společně s 512GB SSD diskem a k tomu ještě 4K displej. Do obchodů dorazí nové Y50 příští měsíc.

- Iniciativa OSVR, která si klade za cíl zrychlit nástup virtuální reality pomocí open-source, nabírá další posily. Nových firem je hned 13, ze všech různých oborů. Razer, hlavní představitel projektu, si zájem pochvaluje a vývojářské sady nabídne zdarma univerzitám. Zase jsme o krok blíže k masivnímu rozšíření virtuální reality.

- MSI uvedlo novou herní podložku s názvem Xield5. Troufáme si tvrdit, že takovou jste ještě neviděli. Je totiž velká jako prase. Kromě myši se na ní vejde také celý notebook. Váží přes 700 gramů, zatím neznáme cenu ani dostupnost.

- Nvidia zjistila, že zákaz taktování není zrovna způsob, jak potěšit herní komunitu. Ovladače s číslem 347.29 totiž bez velkých varování zablokovaly možnost přetaktovat notebookové grafiky z nové řady GTX 900M. Fóra výrobce se zaplnily protesty a nepěknými komentáři. Celá aféra bude mít nakonec pro hráče dobrý konec, Nvidia slíbila nové ovladače, které taktování opět umožní.

- Asus myslí také na hráče, jenž vlastní malou skříň, a odhalil grafickou kartu Nvidia GTX 960 ve speciální Mini verzi. Výbavou se od „velkého" modelu skoro neliší a její délka je příjemných 17 cm, což je oproti standardu těchto karet velké zmenšení. Zatím ale nebyla odhalena cena či plánované datum startu prodeje.

- Letošní Game Developers Conference, neboli zkráceně prostě GDC, bude určitě zajímavé sledovat. Microsoft slibuje, že dorazí v „plné síle". Novinky byste měli sledovat hlavně v případě, že máte doma Xbox One nebo plánujete přejít na Windows 10. Mluvit se bude o novinkách, které se ve Windows 10 týkají her, hraní mezi Xbox One a PC. Pozornost dostane také technologie DirectX 12 a v oznámení si Microsoft nechal prostor ještě na „další" novinky. GDC vypukne 2. března.

- Projekt Grifta na Kickstarteru se chystá vyřešit problém gamepadů, které nepadnou do ruky. Tenhle kousek si prostě nastavíte přesně tak, jak vám v danou chvíli vyhovuje. Novinka se má kamarádit také s tablety a chytrými telefony, díky speciálnímu úchytu jednoduše připevníte svoji mobilní placku a můžete začít hrát.

- Na výběr je aktuálně o jeden 27palcový monitor více. AOC uvedl model s opravdu chytlavým názvem - Q2778VQE. Rozlišení WQHD, sice nezní tak dobře jako Full HD, ale jedná se o 2560 x 1440 pixelů. Bohužel samotný displej je pouze TN panel, nabízí ale rychlou odezvu 1 ms a dobré pozorovací úhly.

- Ještě, než se DirectX 12 ukáže v plné síle na GDC, se objevují další a další střípky informací. Novinka by konečně měla dát smysl použití více grafických karet. Další testy zase potvrzují velký skok ve výkonu oproti předchozí verzi. Na Xbox One má prý dorazit nová verze DirectX někdy na podzim.

To je pro aktuální souhrn vše. Díky za přízeň a zase za týden se můžete těšit na pravidelný souhrn novinek ze světa (nejen) herního hardwaru.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PC
About the Author

Redakce

Contributor

Comments