If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Lidé si vybírají PS4 kvůli vyššímu rozlišení her

Xbox One volí pro značku a exkluzivity.

Kdo by to byl řekl, že se to s Xbox One poveze ještě rok poté, co porodní bolesti existovaly, když nyní už ho tato bolístka netrápí?

Z průzkumu společnosti Nielsen mezi 4000 dětmi a dospělými kolem Vánoc 2014 vyplynulo, že lidé si konzoli PlayStation 4 vybírají především kvůli (vyššímu) rozlišení her.

Kauzy kolem technicky horších Xbox One verzí první várky her z přelomu 2013 a 2014, pečlivě pokrývané v médiích, se tak kupodivu promítly do těchto výsledků, ačkoli je tehdy mnozí lidé z branže zlehčovali, že obyčejný hráč z mainstreamového publika si nižšího rozlišení nemá šanci všimnout.

Jako druhý důvod, proč lidé sáhli po PS4, je Blu-Ray mechanika, což se jeví jen jako přežitek z minulé generace, protože Xbox One už má to samé. Dalšími motivacemi bylo přání rodiny a herní knihovna (všimněte si, že se nemluví o exkluzivních hrách), kterou se nejspíš myslí i různé remaky, propojitelné hry z VITA či streamované PS3 hry.

A proč si respondenti pořídili Xbox One? Předně kvůli značce, inovativním funkcím (těch už po odstranění Kinectu moc nezbylo, leda pro Američany), většímu výkonu (myšleno při upgradu z X360) a také díky exkluzivním hrám a obsahu. V tomto směru si Microsoft může gratulovat, že těžce zaplacené exkluzivní dohody kolem DLC či her jako Tomb Raider se aspoň někde projeví. Vliv zde mohl mít i silný podzim Xbox One s několika většími exkluzivními hrami.

Wii U si potom zákazníci pořizují pro zábavnost, vhodnost pro děti, poměr cena / výkon, zpětnou kompatibilitu a též exkluzivní hry. Zajímavé jsou i výsledky průzkumu, co se týče vlastnění předešlých generací konzolí, kdy pouze 66 procent lidí mělo před PS4 starou PS3 a pouze 43 procent majitelů X1 vlastnilo PS3.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments