Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

GTA 5 na PS4/X1 mělo být downgradováno, dokazuje video

Po patchi zhoršen singl kvůli plynulosti Heistů?

Z tohoto se může vyklubat průšvih jako Brno. Náruživí hráčí se diví, že se jim nějak Grand Theft Auto 5 ve verzi pro současné konzole změnilo před očima a to k horšímu. Stalo se tak po aplikaci posledního patche 1.08. Rozdíly ukazuje videosrovnání ze singleplayeru se základní prodávanou verzí hry 1.0:

Watch on YouTube

Jak vidno, citelně ořezána byla kvalita některých efektů či prostředí, objekty v dálce problíkávají a vše je teď rozmazanější, stíny stromů na silnici jsou zubatější... A hlavně se výrazně snížila možnost destrukce vozidel při bouračkách, což je něco, na čem si každé GTA zakládá a asi nešlo doufat, že to komunita desítek milionů hráčů přejde bez povšimnutí.

Věc je zatím příliš čerstvá na to, aby na ni Rockstar stihl nějak oficiálně zareagovat. Zachránit to může snad jedině tím, že by to nazval chybou patche a v tom příštím zase vše vrátil zpět. Patche totiž obvykle spíš hry vylepšují než naopak. Případně že by celé videosrovnání bylo podvrhem či omylem s nějak špatně načtenou hrou, vadnou konzolí atd.

Jenže škarohlídi se domnívají, že mohlo jít o ryzí záměr tvůrců, aby se tímto předvedeným zhoršením grafiky v PS4/X1 verzi hry zbavili občasných propadů plynulosti hry v novém kooperativním online režimu Heists (recenze). A k zadrhávání framerate prý po opatchování najednou zázračně docházet přestalo...

S Heisty se v GTA 5 sdílí mapa a celé herní prostředí, což se zdálo být zpočátku prima. Nyní se to ukazuje být poněkud nepraktické, pokud by hráči trávící čas jen v singleplayeru měli doplácet na fungování multiplayeru downgradovanou vizuální stránkou, kvůli které si remaster kupovali.

Možným řešením by mohlo být smazání hry a její reinstalace z původního Blu-Ray disku a zákaz opatchování (tady se ukazuje výhoda krabicovek), ale tím zase člověk přijde o jiné vychytávky z minulých updatů. Vše je dobré vědět i kvůli tomu, že GTA 5 se v březnu vrátilo do čela žebříčků prodejnosti, právě kvůli Heistům.

Jsme moc zvědavi, jak se k tomu Rockstar postaví a jak z toho vybruslí, protože to může ovlivnit i PC konverzi. Zdůvodnění, že singleplayer už mají všichni dávno dohraný a že budoucnost herních zážitků (i výdělků z mikrotransakcí) tkví v multiplayeru, by neprošlo.

UPDATE - Rockstar okomentoval kauzu, která se během dneška rozkřikla: "Jsme si drobných problémů s vizuální stránkou hry vědomi a pracujeme na nápravě pro příští patch."

Read this next