Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

TÉMA: Asociace herního průmyslu ČR/SK je dnes mrtvá. Proč?

Martin Bach vysvětluje, proč to zabalil.

Vlastní zpráva - Když byla v roce 2010 založena Asociace herního průmyslu České republiky a Slovenska, všichni do ní vkládali naděje a podporovali ji, jak to jen šlo. Věřili slibům, že dokáže zpopularizovat hraní u mainstreamové populace, že prosadí dotace domácím vývojářům, jako to je běžné u filmu, nebo že se bude bít za hráče při každé naskytlé příležitosti. Něco jako třeba Asociace cestovních kanceláří a agentur, která je velmi aktivní a někde vidět prakticky každý den, nebo jako podobné asociace v zahraničí.

Zpočátku se cíle AHP docela dařily, zejména s dedikovanou herní halou v Letňanech (přidruženou k jiným veletrhům) či výstupy ve veřejnoprávních médiích, kam dohazovala kamarády z řad redaktorů. Jenže později její činnost uvadala, přestože příležitostí i díky nebývalé úspěšnosti domácích herních studií byla spousta. Stejně jako kauz v novinách, kdy se na hry svalovala vina za nejrůznější zločiny, zdražovaly se kvůli kurzu koruny atd. Tiskových zpráv od AHP přišlo pouze pár, ani se už nekonaly poslední dvě slavnostní akce k oznámení her roku. Na dlouho neaktualizovaném webu HerniAsociace.cz se mezi členy stále uvádí vloni zavřená pobočka Electronic Arts Czech (členství prý přešlo na polskou centrálu) a sekce kontakty najednou zeje prázdnotou...

Martin Bach, který za Asociaci herního průmyslu všude vystupoval a byl kritizován kvůli střetu zájmů (že je současně novinář a zároveň placen za sledování zájmů výrobců her), dal Eurogameru vědět, že tento svůj projekt opustil už vloni v srpnu a že s ním proto nechce být dál jakkoli spojován. Dokonce nechal smazat své jméno i ze všech starých tiskovek, které psal, což je poměrně nestandardní postup. Nešlo se ho proto nezeptat na důvody odchodu, kvůli čemuž je dnes asociace v podstatě mrtvá, což může v konečném důsledku mrzet každého:

Martin Bach, který dříve vystupoval za AHP a pak ji opustil.

"Dostal jsem v mém zaměstnání po přesunu na novou pozici na starosti více práce a nemohl jsem se AHP věnovat tak, jak jsem chtěl. To se projevilo hlavně během příprav veletrhu For Games 2014, které byly tak náročné, že nebylo možné skloubit je s další nutnou prací pro AHP," uznal Bach, že nestíhal, což mnozí předpovídali už dopředu (i kvůli narození druhého dítěte). Domnívá se, že za ty čtyři roky si AHP "bohatě obhájila svojí existenci díky stovkám výstupů a jednáním s vládními i nevládními organizacemi".

V kuolárech se přitom hovoří o úplně jiných přičinách de facto zániku AHP, kterými údajně měly být vleklé osobní neshody Bacha s klíčovými členy asociace z řad vydavatelů, za jejichž příspěvky fungovala. Členy nebyli zdaleka všichni distributoři, nýbrž zlanařila jen některé: Sony, Microsoft, ConQuest a EA. Naopak chyběli Cenega, Comgad, Playman či ABC Data.

Zmiňované spory, o kterých víme z dobrých zdrojů, se citelně projevily i na absenci nových velkých her k vyzkoušení na říjnovém veletrhu. Přímo proti němu navíc Sony uspořádala vlastní akci PlayStation Nation v Mánesu s mnohem větší citovaností v médiích. Stejně jako si raději zorganizovala vlastní průzkum o oblibě konzolí v domácnostech, který by se nejspíš jinak dělal pod hlavičkou AHP tak jako v minulosti.

Bach, který vloni v létě musel řešit i jinou prohru s odstraněním plné hry z Levelu, ale tyto zvěsti popírá: "Za mým odchodem rozhodně nestály žádné osobní spory. Se všemi lidmi, kteří zastupovali herní firmy v AHP, mám nadále standardní vztahy." Jinak doufá, že AHP bude ve své činnosti pokračovat, a ohledně budoucnosti odkazuje na jejího nynějšího prezidenta, který však na naše dotazy nereagoval.

Není tak jasné, jestli AHP v nějaké formě pojede dál s novým personálním obsazením a elánem (zatím to na to moc nevypadá, když už nic nepřibývá ani na oficiální facebookový profil). Nebo jestli si jednotliví vydavatelé pojedou vše jen po vlastní linii jako postaru a jako v posledních měsících. Podle našeho názoru by to byla trochu škoda, protože existuje spousta společných cílů při osvětě hraní u běžné populace a jeho posunu na vyšší úroveň. Jen se na tuto prospěšnou práci musí někdo schopný soustředit naplno, aniž by dělil svůj čas na x různých projektů. A zároveň by měl být nezávislý i mít dobré vztahy se všemi médii, aby leckde nedocházelo k bojkotu AHP jako za éry Bacha.

Read this next