Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Protestní placené mody pro Skyrim zamořily Steam

Bethesda nechá tvůrcům jen 25 procent.

Takhle si Bethesda s Valve určitě slavnostní rozjezd podpory placených modů pro The Elder Scrolls: Skyrim nepředstavovali. Ale mohou si za to do jisté míry sami, že se ušlechtilý, leč hůře realizovaný nápad zvrhl do podoby, jakou nechtějí.

Nejprve vyšlo najevo, že Bethesda nechá autorům placených modifikací pouze 25% hrubých tržeb, což je docela směšné. O zbytek se rozdělí Bethesda s Valve, v neznámém poměru. Valve zdůraznili, že toto rozložení záleží na každém výrobci hry s placenými mody na Steam Workshopu, ostatní si ho mohou nastavit jinak.

Problém ani není to, že výplaty tvůrcům modifikací se budou vyplácet až po dosažení vyšší částky 100 dolarů (podobně to dělá třeba YouTube, ale s menším limitem) a že musejí podstoupit daňovou zpověď na 10 minut či další úřední procedury.

Komunitě hráčů vadí hlavně to, že Bethesda i Valve dávají ruce pryč od jakéhokoli moderování či spravování placených uživatelských modifikací, vše nechávají čistě na samotných hráčích a jejich nahlašování podvodů. Čili Bethesda nechá tvůrcům modifikací nízký podíl a pak se ještě k ničemu nechce hlásit ani mít odpovědnost za to, co se prodává. To se projevilo hned první den po startu služby, kdy jeden autor modu ukradl práci někoho jiného.

Na protest proti uvedeným skutečnostem dnes v noci zaplavily Steam Workshop falešné placené mody pro Skyrim. Jak informuje PC Gamer, tvůrci za ně požadují třeba nesmyslných 35 dolarů, ale ve hře mění jen úplné banality nebo lautr nic, což odpovídá i jejich názvu.

Tyto mody se ještě nedají koupit, jelikož Valve stanovili jednodenní ochranu, aby nově nahrané mody nešly okamžitě prodávat, aby je komunita nejprve ohodnotila. Avšak asi vždy se najde někdo, kdo to bude obcházet a běžnému hráči se pak bude mezi pravými hodnotnými a falešnými mody špatně orientovat, když se o službu nechce nikdo starat.

Nevoli proti placeným modům jako takovým vyjádřili i někteří vývojáři, např. Marek Rosa z domácích Keen Software House. Ti by možnost výběru peněz klidně mohli spustit u úspěšných Space Engineers, ale v současné chvíli by to asi s nedokonalými pravidly byla sebevražda.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Elder Scrolls V: Skyrim

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
RPG
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments