Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Rockstar banuje hráče GTA 5 PC i za singleplayerové mody

Porušují totiž EULA.

Zdá se to až neuvěřitelné. V době, kdy ostatní herní firmy přemýšlejí, jak uživatelské modifikace šikovně monetizovat (viz pokus Valve u Skyrim) nebo jak jejich tvorbu zpříjemnit (viz nedávné vypuštění nástrojů pro Total War: Attila), Rockstar jde přímo proti proudu a postupuje opačně.

V noci na dnešek vyšlo najevo, že banuje hráče PC verze Grand Theft Auto 5 (recenze, Alza.cz), kteří mají nainstalované nějaké úpravy hry, i třeba jen pro využití v singleplayeru.

Zatím to není oficiálně potvrzeno, ale hlásí to řada lidí na Redditu i jinde. Přišel jim automatický email od Rockstaru, ve kterém se hovoří o porušení pravidel používání hry a nedá se na něj odpovědět:

"Váš uživatelský účet byl označen v důsledku automatického vyhodnocení nebo manuální obhlídky důkazů pro porušení EULA, jako je modding, hackování, zneužívání chyb ve hře, jejích pravidel či jiných činností, které kazí zážitek ostatním hráčům. V důsledku toho mohly být uplatněny sankce týkající se funkcionality GTA Online, např. vypnutý mikrofon, restrikce při tvorbě obsahu nebo připojování se do her. Opakované označení účtu může vést k tvrdším postihům, včetně trvalého znemožnění přístupu k GTA Online. Určité činnosti, jako upravování paměti či prodej účtů, mohou vyústit v okamžitý permanentní ban."

Na podobné kroky má Rockstar právo, protože každý hráč GTA 5 PC před instalací musel povinně odsouhlasit smlouvu EULA, dle které nesmí dekompilovat hru, upravovat ji nebo jakkoli modifikovat. Problém je v tom, že některé neoficiální mody se týkají jak singleplayeru, tak multiplayeru, kde mohou uživatelům přinést výhody nespravedlivé vůči ostatním. Typicky mod FOV pro zvětšení zorného pole hráče (nebo pro pohodlnější hraní na některých monitorech), který tak toho okolo sebe vidí více než soupeři. Doporučuje se proto raději ze hry vyhodit jakékoli mody, než začnete hrát GTA Online, aby kladivo nedopadlo i na vás.

Rockstar se k této nové kauze zatím nevyjádřil, ale ještě před vydáním konverze varoval, že nehodlá tolerovat mody, které by mohly negativně ovlivnit zážitek v GTA Online.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments